Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за маестро Георги Нотев

На 29 октомври  2017 г. можеше да отбележи 75-годишен юбилей видният български диригент Георги Нотев. Но той си отиде от този свят преди 9 години. Да си припомним този великолепен музикант, дал толкова много на нашата музикална култура и особено за град Плевен, на който отдаде 30 години труд и вдъхновение.

Роден в София през 1942 година, Георги Нотев е син на известната наша клавирна педагожка Мара Балсамова. Завършва Музикалната академия в класа по хорово и оркестрово дирижиране  при Васил Арнаудов и Константин Илиев. Специализира при Бруно Мадерна, Игор Маркевич и Херберт фон Караян. От 1972 година е главен диригент на Плевенската филхармонияа - работи не само за професионалното издигане на оркестъра, но е и един от създателите на оперния театър в града. Осъществява много инициативи и в рамките на лауреатските дни „Катя Попова“ - като конкурс за млади оперни певци и конкурс на името на Гена Димитрова. Развива активна и плодотворна дейност в Плевен в продължение на 3 десетилетия. В периода между 1997 до 2007 г. е главен диригент на Софийската опера.

Преждевременното му пенсиониране през 2007 година явно доведе до внезапната  му смърт на 13 декември 2008 година. Финалното изречение от бележката за него във вестник "Култура" гласи:
Беше човек от сой, с достойнство, култура, възпитание, маниери, които вече са на изчезване, и с чувство за хумор, което му изневери само веднъж. Фатално...

Интересен е разказът на маестро Георги Нотев  как е станал оперен диригент - чуйте в звуковия файл запис от 2000 година, запазен в Златния фонд на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!