Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Италия арестуваха мъж, който нападна журналист от обществената телевизия

Снимка: Архив

Репортерът на обществената телевизия "РАИ 2" Даниеле Пиервинченци беше пребит от интервюиран от него събеседник. Нападателят – Роберто Спада, привлякъл журналистическото вниманието от социалните мрежи във връзка с местни избори в Остия. Той е задържан и се намира в римския затвор "Реджина Чели". Срещу него е повдигнато обвинение за нанасяне на телесни повреди и насилие с утежняващото обстоятелство за действия в мафиотски контекст.

Екипът на предаването "Немо" е бил в Остия след проведените местни избори там, в които с неочаквано предимство в някои секции преди балотажа е крайнодясното радикално движение "Каза Паунд". Пиервинченци е интервюирал Роберто Спада, за когото се смята, че е от едноименния местен клан, чийто бос е негов брат. В интервюто няма провокиращи въпроси относно клана, а най-банални запитвания на политически теми. Без да се стигне до края на разговора, Спада удря челно журналиста, счупва му носа, погва го удряйки него и оператора с палка, появила се незнайно откъде. Журналистът Пиервинченци се е отървал само със счупен нос без тежки последици, благодарение на това, че е бивш ръгбист. Неговият оператор успява да заснеме всичко, но и той понася неочаквани удари с палка.

Случаят раздвижи особено много общественото мнение в Италия. Остия е на 30 км от Рим, чиято община беше разпусната заради мафия през 2015 г. В началото на октомври римският съд постанови, че методите на кланът "Спада" са от мафиотски характер и осъди 7 души от него на общо 50 години затвор. Във връзка нападението над екипа на "РАИ" вътрешният министър Марко Минити каза, че се прави необходимото: Остия да бъде освободена от криминалната захапка.

Журналистът Даниеле Пиервинченци и операторът му заявиха, че продължават своята работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Стандард енд Пуърс" повиши изненадващо кредитния рейтинг на Италия за пръв път от три десетилетия

В края на предходната работна седмица агенция "Стандард енд Пуърс" повиши изненадващо дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Италия до ниво "ВВВ", като това представлява първото увеличение на рейтинга на третата по сила икономика в еврозоната..

публикувано на 30.10.17 в 11:41

Референдум в две области в Италия

Консултативен референдум за независимост при ползване на данъчните ресурси се провежда в италианските области Венето и Ломбардия. Според наблюдателите, като консултативно, допитването има само политическо значение, защото се провежда в две..

публикувано на 22.10.17 в 10:26

Италия се обяви за запазване единството на Испания

Италия не признава едностранното провъзгласяване на независимост на Каталуния и се обявява за запазване единството на Испания, заяви италианският външен министър Анджелино Алфано , цитиран от ТАСС. По думите му, през последните седмици Рим нееднократно е..

публикувано на 11.10.17 в 02:34
Франко Роберти

37 мафиоти бяха арестувани в Италия

Италианската полиция обяви, че е арестувала 37 души, сред които двама карабинери, обвинени в изнудване, рекет и работа за сицилианската мафия. Иззети са активи на стойност 11 милиона евро. Националният прокурор за борбата с мафията Франко Роберти..

публикувано на 04.10.17 в 20:15