Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава визитата на Реджеп Ердоган в Гърция

| обновено на 08.12.17 в 08:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Град Комотини и другите места, които днес турският президент ще посети като част от програмата си в Гърция, са вече под пълна полицейска охрана. Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с мюсюлманското малцинство в Западна Тракия.

Властите се страхуват от провокация, която може да взриви обтегнатите отношения между Атина и Анкара по отношение на мюсюлманското малцинство в гръцка Тракия. Днес Ердоган ще се срещне с представители на местната власт и религиозни активисти в региона, ще посети и турската дипломатическа мисия. В Комотини се появиха плакати на турския президент с надпис "Нежелан", а 22 местни организации, предимно на кипърски студенти и гръцки изселници от Турция, съобщиха, че ще протестират днес.

Турската делегация ще участва в традиционната петъчна молитва в историческия храм "Старата джамия" в Комотини. Вчера турският президент изрази несъгласие в Атина, че имамът в Тракия се назначава от държавата, а не се избира от вярващите.

Днешните издания на гръцките медии в коментарите си за срещите на Ердоган поставят акцент върху опитите на Анкара за ревизия на Лозанския мирен договор, но оценяват визитата като сближаване в гръцко-турските отношения.

В Турция, още преди самата визита, беше коментирана темата по отношение на  връзките на Турция с ЕС и САЩ, т.е дали Ердоган ще направи някое остро изявление по отношение на западните столици или тонът му ще бъде по-мек. Това, което се случи вчера, беше изненадващо и за турските наблюдатели, защото вместо полемики с ЕС, бяха разгледани чувствителни исторически въпроси в гръцко-турските отношения.

От Гърция Ердоган коментира решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Въпросът за Ерусалим беше една от малкото теми, които обединиха управляващите и турската опозиция. От страна на турското общество има широк консенсус по осъждането на този ход на Тръмп. 

В звуковия файл можете да чуете още от кореспонденциите на Мариян Карагьозов от Турция и на Катя Пеева от Гърция.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!