Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник започва международният фестивал на маскарадните игри "Сурва“

27-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва“ започва днес в Перник и ще продължи и в събота, и в неделя. Повече от 7 хиляди ще са участниците тази година, а групите от чужбина - 17.

Празникът "Сурва", който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Той популяризира древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция, припомни кметът на Перник Вяра Церовска:

Това е най-големият духовен празник, който бих казала, че не е само за Перник и за България, но и на Балканите, в което се съхраняват и се показват вековните традиции, в което се събират поколенията, в което оживяват звънците, хлопатарите и всеки един, който е бил в този празник, няма да пропусне възможността да дойде втори път.

Откриването ще е тази вечер от 18 часа пред Двореца на културата в Перник. Сурвакарският огън ще бъде внесен по ефектен начин на специална платформа и пиротехническо шоу. Гвоздей в програмата ще е изпълнение на "Мистерията на българските гласове", а организаторите обещават невиждана хореография с 18 огнени тъпана. По време на фестивала публиката може да очаква още творчески ателиета за деца, младежко маскарадно дефиле, изложби и концерти.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!