Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кенаров: Възможно е да има нова среща ЕС - Турция, но тя няма да доведе до резултати

Повечето от турските вестници отразяват на първа страница срещата ЕС – Турция във Варна.  За два от турските вестници вчерашната среща между европейските лидери и Турция във Варна е водеща тема. „Заедно ще изградим силна Европа“, пише проправителственият „Сабах“. „Пълноправно членство е единствената ни цел“, извежда на преден план „Миллийет“. Подзаглавия във вестника акцентират върху продължаването на диалога и евентуална нова среща в следващите месеци.Центристкият „Хюррийет“ пише: „Трудните дни останаха назад“. Изданието коментира, че това е първа среща на най-високо ниво от около година насам и акцентират върху думите на турския лидер, че оставянето на Анкара извън процеса на разширяване ще бъде груба грешка. От „Хюррийет“ наблягат и на думите на Доналд Туск, че отношенията трябва да се подобрят.

„ЕС е стратегическата ни цел“, категоричен е „Тюркийе“, и анализира, че и двете страни са излъчили положителни послания.  

„Хабер тюрк“ е избрал да открои борбата с тероризма. Очакваме силна подкрепа, а не неоснователни критики, вестникът напомня думите на президента Реджеб Ердоган. „Не ни остана търпение“, пък тръби „Гюнеш“.

Консервативният проислямски „Йени Шафак“, който е близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието, изтъква седемте условия на Турция към блока.

„Пролетен дух във Варна“, закачлив е умерено критичният консервативен „Карар“. Срещата във Варна не намират място на първа страница в няколко светски леви издания: „Евренсел“ и „Коркусуз“. Опозиционният „Джумхурийет“ допълва, че погледите са били вперени в разтворилата се ножица между Анкара и Брюксел, но посланието „разбрахме се“ не е било излъчено, предаде кореспондентът ни в Турция – Мариян Карагьозов.

Турция продължава да бъде страната с най-много журналисти в затвора. Проблемът със свободата на словото беше маркиран и в изявленията на европейските лидери на вчерашната среща на върха ЕС – Турция във Варна.

От много време насам в Турция се наблюдава една продължаваща консолидация на проправителствените позиции или в най-добрия случай едно леко неутрално отразяване на събитията от страна на турските медии, каза в "Преди всички" журналистът Димитър Кенаров във връзка с отзивите в турските медии за срещата вчера.

Много геополитически въпроси зависят от продължаване на партньорството между ЕС и Турция, коментира още в интервю за „Преди всички“ Димитър Кенаров. Според него съществува едно лицемерие в отношенията и от двете страни, и от страна на ЕС, и от страна на Турция, което е нормално, за да бъде избегнат разрив в тези отношения. Той каза още, че е възможно да има нова среща между лидерите на ЕС и Турция през юни, която обаче няма да доведе до резултати.

„За съжаление и двете страни знаят, че от една страна Турция се прави, че кандидатства за ЕС, а пък ЕС се преструва, че някога ще приеме Турция. Всичко върви на едно такова символно ниво. Може би ще има нова среща, както обявиха и другите лидери, но то е среща за нова среща, на която ще се реши за нова среща, т.е. има си едно лицемерие и от двете страни, но то е нормално, защото никой не иска да има открит разрив между ЕС и Турция. Прекалено много геополитически въпроси зависят от това партньорство и това е едно продължение на диалога“.

През 2019 година в Турция ще се проведат едновременно и президентски, и парламентарни избори. Вероятността отново Ердоган да спечели изборите не е малка. Опозицията е слаба, няма такива противници, които биха могли да застанат като сериозна опозиция на Ердоган, смята Кенаров.

„Както при Путин… Разбира се, позицията на Путин не трябва да бъде абсолютно сравнявана с Ердоган – различни са, но при този тип консолидация, който наблюдаваме на медийното пространство – ето, скоро се разбра, че Youtube също ще бъде контролирана от турския медиен регулатор, т.е. дори и едни такива независими канали започват да попадат директно под влиянието на държавата. Все още има опозиция в Турция, има независими гласове, но те са слаби, не са сериозна опозиция на Ердоган“.

В звуковия файл можете да чуете кореспонденция от Турция на Мариян Карагьозов и интервю на Силвия Великова с Димитър Кенаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!