Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Избери, за да помогнеш" събра 42 хиляди лева за АГ болница "Шейново"

АГболница Шейново

Съвременен апарат за обдишване на недоносени деца бе закупен със средства от дарителската кампания "Избери, за да помогнеш". Той вече функционира в отделението по "Неонатология" на Специализираната акушеро-гинекологична болница Шейново и позволява грижа за бебетата по нов за България метод, който е значително по-щадящ.

Годишно в болницата се раждат над 2 300 деца, като 6 процента от тях са недоносени. Новият апарат позволява дишане по най-близък и естествен начин за всяко дете, независимо от зрелостта и размерите му, така че дихателната система постепенно сама да поеме функциите си. Общата сума за каузата "Нов Старт Живот", която бе събрана по време на дарителската кампания възлезе на близо 45 000 лева, като дарението само на Райфайзенбанк и 315 нейни служители, които подкрепиха този проект, бе 42 000 лева.

Болница "Шейново" е най-старата АГ болница в страната, построена през далечната 1935 година. Днес тя е на едно от първите места по раждаемост и качество на медицинските услуги. По време на кампанията "Избери, за да помогнеш" 2017 бяха събрани 226 152 лв за 22 благотворителни проекта, като в инициативата със своите лични дарения се включиха 1 597 служители на банката, а всяко дарение на служител бе подкрепено със сумата до 100 лева.

Българското национално радио също подкрепя инициативата "Избери, за да помогнеш."

В звуковия файл можете да чуете интервю на Евелина Стоянова с д-р Румен Велев, директор на АГ болница "Шейново" и с д-р Донка Узунова, ръководител на отделението по Неонатология.

Снимка

Д-р Румен Велев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!