Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САС отложи за следващия вторник делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

| обновено на 31.05.18 в 14:56
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда
Снимка: БГНЕС

Специализираният апелативен съд днес трябваше да реши ще бъдат ли отстранени от длъжност задържаните за подкуп – кметицата на "Младост" и нейната заместничка. Десислава Иванчева и Биляна Петрова обаче поискаха време да четат материалите по делото и съдът пренасрочи заседанието за другия вторник. А Иванчева използва медиите, за да каже:
 

"Няма такава държава, няма такова правосъдие… Абсолютно е нагласено, както каза Марковски – Ако има правосъдие, ние сме китайци".

Запитан, крие ли държавното обвинение основни доказателства срещу Иванчева, Петрова и бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, прокурор Тихомир Стоев отговори:

"Това е досъдебно производство. На този етап от него прокуратурата няма задължение да предоставя абсолютно всички материали, събрани по делото на обвиняемите лица. Доколко обаче те могат да упражняват правото си на защита в рамките на това, което са прочели и разбрали по делото, аз лично смятам, че те са запознати в достатъчно сериозна степен с доказателствата и биха могли до осъществят защитата си".

Иванчева поиска на мястото ѝ СОС да сложи пиарът ѝ Петър Кържилов, защото щял да продължи каузата "Зелен Младост". Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров вече повече от месец са в ареста по обвинение в искане и получаване на подкуп.

Прокуратурата поиска временното прекратяване на правомощията им, след като стана ясно, че от килията си в Националното следствие Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. 

Във факта, че иска да управлява общината, макар и "под стража", прокуратурата видя опасен прецедент, но и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от общинската администрация.Наблюдаващите прокурори разчетоха в уволнението на Русев опит да бъде притиснат, за да оттегли показанията си.

Иванчева се обяви категорично против избора на Румен Русев и без да се аргументира го обвини в конфликт на интереси. Тя твърди, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели "политическото ѝ унищожение". 

Същата е позицията и на заместничката ѝ.

За Биляна Петрова държавното обвинение не разполага с конкретни документи, но има подозрение, че уволнението на Русев целяло тя да бъде назначена от Десислава Иванчева – пак от ареста, за изпълняващ длъжността кмет на "Младост". И така Иванчева, макар с обвинение в подкуп, да продължи фактически да управлява столичния район. Петрова е сочена за съучастник на Иванчева в изнудването на бизнесмена Александър Ваклин. 

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!