Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БСП подкрепи Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София

Снимка: Ани Петрова

Ръководството на БСП подкрепи Мая Манолова в искането й за касиране на изборите в София. Политическата подкрепа бе дадена след заседание на Изпълнителното бюро на социалистите. Още в понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще настоява за това.

Припомняме, че след обявяването на първите изборни резултати в деня на балотажа на 3 ноември, председателят на Инициативния комитет, издигнал Манолова за кмет на София, Никола Вапцаров, обяви, че ще искат касиране на изборите.

Социалистите ще настояват и за повторно броене на бюлетините в Шумен и в два от 24-те столични района. Червените бяха близо до победата в два района - "Искър" и "Красна поляна". В "Искър" Ивайло Цеков от ГЕРБ победи социалиста Борис Цветков със само 114 гласа преднина.

В "Красна поляна" подкрепеният от БСП кандидат за районен кмет Георги Миланов отстъпи с 566 гласа на победителя от ГЕРБ Иван Чакъров. Недействителните бюлетини обаче са 787.

Разликата на втория тур на местните избори в Шумен между кандидата на БСП Венцислав Венков, който остана втори, и победителя - Любомир Христов от ГЕРБ, е само 77 гласа.