Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР замина за Виена

Смесен хор на БНР с диригент Драгомир Йосифов
Снимка: БНР

След участието в успешното изпълнение на "Миса Солемнис" от Лудвиг ван Бетовен под диригентството на Емил Табаков заедно с Радиооркестъра, Смесеният хор на БНР се отправя към поредното предизвикателство. Престижната покана е по линия на Европейския съюз за радио и телевизия, който организира хоров празник по случай 9-и май - Деня на Европа. Мотото е "Европа пее".

На открита сцена пред кметството на Виена ще се представят 8 хорови състава от различни европейски страни. Домакин ще бъде знаменитият хор "Арнолд Шьонберг" с диригент Ервин Ортнер. Идеята е всеки един от съставите да изпълни по една песен от своята страна, след което заедно да обединят гласове в няколко музикални творби, а накрая да прозвучи "Ода на радостта" - химнът на Европа.

Българските певци ще се представят с песента "Вранеят се врани конье" от Любомир Пипков.

БНР и БНТ ще предават пряко от Виена концерта "Европа пее" на 9-и май от 22.20 часа.

Чуйте разговора с диригента Драгомир Йосифов за изключително сложната и взискателна творба на Бетовен - "Миса Солемнис", която подложи на изпитание хористите, но бе представена на високо ниво и съставите на БНР получиха заслужено признание от публиката, както и за престижната покана за участие на Смесения хор на БНР в проекта "Европа пее".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!