Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Народната музика е животът ми“

| обновено на 30.09.15 в 14:19

Българското национално радио и Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов Ви канят на официалното откриване на новия си концертен сезон на 7 октомври.

От 19.00 часа ще започне празничният концерт „Народната музика е животът ми“, който ще се състои по повод 100-годишнината от рождението на основателя на Оркестърът за народна музика – Цвятко Благоев.

В Мраморно фоайе пред Първо студио на БНР от 18.00 часа ще се проведе официална церемония във връзка с честването на тази годишнина и ще бъде открита фотографска изложба, отразяваща богатия професионален път на ненадминатия майстор на кавала Цвятко Благоев. 

Като основател и ръководител на Угърчинската група, съставена от изпълнители на народни инструменти, той посвещава живота си на народната музика. Така именно през 1948 година Угърчинската група става първият щатен музикален състав към Българското национално радио. Тя е основното ядро в образувания през 1952 година Оркестър за народна музика към Ансамбъла за народни песни на БНР, с диригент Борис Петров и концертмайстор Цвятко Благоев, който също е солист и помощник-диригент. 

Вход само с покани. За информация телефон 02/9336258.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
БНР

Нови условия за посещение на концертите на съставите на БНР

Уважаема публика, Съгласно Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на Министъра на здравеопазването, считано от 21.10.2021 г.  всички, които желаят да посетят концертите на музикалните състави на Българското национално радио е необходимо да предоставят валиден „зелен сертификат“ или отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане PCR..

публикувано на 20.10.21 в 12:46

Морето оживява в следващия концерт на Радиооркестъра

Програмата на следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР е посветена на Морето, възпявано през различните епохи от гениите в световната лирика и музикалната литература.  Морето отдавна е обект на музикално изобразяване. Независимо дали става дума за Вагнеровите бурни морета от увертюрата на „Летящият холандец“ или за спокойните води на „En..

обновено на 14.10.21 в 21:58

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя сезон

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 69-и творчески сезон днес от 19:00 часа в Първо студио на БНР. "Подготвили сме изключително интересни класически и премиерни заглавия, изпълнени от солистите на оркестъра Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Пейо Пеев, Петьо Костадинов, Иван Цонков и Мартин Владимиров, за когото това е и..

публикувано на 14.10.21 в 08:43

Откриване на концертния сезон на Смесения хор на БНР

На 14 октомври от 19.00 часа в Централния военен клуб София ще се състои с ъвместен концерт на Смесения хор на Българското национално радио и оркестър "Симфониета "София" при Общински културен институт "Надежда" към Столична община. В програмата ще чуете  Меса До мажор оп. 86 и  Соната №14 "Лунна"-I част от Лудвиг ван Бетовен в аранжимент за..

публикувано на 13.10.21 в 17:52
Откриване на сезона

Биг бендът на БНР открива своя концертен сезон

Биг бендът на Българското национално радио  и диригентът  Антони Дончев  откриват своя концертен сезон с юбилей на виртуозния тромбонист  Георги Корназов  и премиера на специално създадената за състава сюита „Отражения“. Георги Корназов е виртуозен български тромбонист, който живее и работи извън България, но концертира в цяла Европа и отвъд..

публикувано на 12.10.21 в 10:20