Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музика в портрети“ на 17 юни

| обновено на 28.05.21 в 12:22

Проектът Музика в портрети“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика.

В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев (гъдулка), Петър Миланов (тамбура и китара) и Нели Андреева (вокал).

Пейо Пеев

Пейо Пеев е дългогодишен солист на Оркестъра за народна музика на БНР. Той е сред най-големите гъдулари в България. Активно концертиращ, участва в проекти със световно известния музикант Теодосий Спасов, виртуозите Иво Папазов, Петър Ралчев, Стоян Янкулов и много др. Изявява се и с различни формации по цяла Европа, САЩ, Япония. Реализирал е много записи не само с Оркестъра, но и като солов изпълнител. Познат е и като аранжор и композитор.

Петър Миланов

Tалантливият китарист Петър Миланов е завършил Средно музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка лъка. От 2002 г. работи в Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. Специалността на Петър Миланов е тамбура, но публиката го познава и като китарист със завидни умения. Партнирал е на Теодосий Спасов в проектите „Трио”, „Вяра” и „Фолк проджект”. Китарата на Петър Миланов звучи в спектаклите „Легендата” и „Кръстопът” на Георги Андреев. Участва в различни международни проекти в Европа, Азия и САЩ.

Нели Андреева

В концерта ще чуете и невероятните изпълнения на Нели Андреева. Повече от 20 години тя е първа солистка на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", където е изпълнила някои от най-значимите и предизвикателни песни в българската певческа традиция. Тя печели международно признание с песента "Малка Мома", която изпълнява заедно с хора на ансамбъла под диригентството на Георги Генов. През годините песента ѝ носи вълнуващи колаборации с големи имена като Шай Маестро, Джос Стоун, Звездан Ружич и др. Освен фолклор, изпълнява и поп музика. Има издадени 8 албума, два от които съчетават глас и китара с композитора Николай Пеев. През 2014 г. Нели създава хор „Нуша“, част от нейното вокално студио за млади амбициозни певици. Под нейно диригентство хорът издава два албума и се радва на турнета в Европа и Япония. 

Не пропускайте концерта „Музика в портрети“ на 17 юни от 19:00 часа в Първо студио на БНР.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4) и в мрежата на eventim.bg

Закупените билети за отменените дати ще важат без презаверка за новата.

БНР си запазва правото на промени в програмите в случай на извънредни обстоятелства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04