Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красива музика, аржентинска страст и българска премиера в концерта на Радиосимфониците на 21 октомври

Автор:

Цветна и вълнуваща програма ще представи Симфоничният оркестър на БНР в следващия си концерт на 21 октомври в зала „България“ от 19.00 часа. 

Публиката ще чуе за първи път „Tres movimentos concertantes” от Даниел Бинели – съвременен аржентински композитор, аранжор, майстор на бандонеона и широко признат като най-добрият интерпретатор на музиката на Астор Пиацола. Творбата е създадена по поръчка на Оркестър „Тонхале“, но в концерта на Радиосимфониците ще я изпълни като солист виртуозният български бандонеонист Стоян Караиванов . Той ще изсвири и един от красивите шедьоври на Пиацола „Adios Nonino”.

Част от програмата е и „Поема-ноктюрно“ на малко познатия български композитор, Хераклит Несторов. Във втората част на концерта на Радиосимфониците ще прозвучат Сюити №1 и №2 от музиката към драмата „Арлезианка“ на Жорж Бизе, които влизат в златния фонд на световната симфонична литература. Музиката към пиесата  „Арлезианка“  е едно от най-важните произведения в творчеството на Бизе и в много отношения предшества най-известната му опера „Кармен“.

С виртуозния си размах този път зад диригентския пулт пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане маестро Пламен Джуров. Солист ще бъде Стоян Караиванов - първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система.

Билети в Рекламно-информационния център на Радиото, на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

Пламен Джуров е професор по дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и диригент на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, с който има стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка и Азия. Като композитор и диригент е носител на много престижни награди, а негови авторски произведения са изпълнявани и записвани в цял свят: Соната за пиано (1975); „Елегия“ за оркестър (1980); „Токата“ за оркестър (1982); Фантазия за оркестър (1985); Четири Балади, концерт за саксофон (2013) и други.

Стоян Караиванов е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Младият изпълнител е първият бандонеонист от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър.

Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Носител е на престижната награда "Олга Камбурова" в рамките на церемонията “Музикант на годината - 2021”, организирана от предаването “Алегро виваче” на Българското национално радио.

През същата година завършва майсторски клас при световноизвестния бандонеонист Хуан Хосе Мосалини, преподавател по бандонеон в консерваторията “Едгар Варез”, Париж.

Работи с маестро Даниел Бинели, бандонеонист в секстета “Танго Нуево” на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини. 

Следва магистратура по дирижиране при Найден Тодоров в Нов български университет. Посещава два майсторски класа по дирижиране при маестро Георги Димитров, в рамките на които дирижира Симфониета - София. Дирижира Симфониета - Видин в рамките на цикъла “Подиум на младия диригент”.

Специализирал е бандонеон при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията "Джовани Пиерлуиджи да Палестрина" - Каляри, Италия, както и жанрова музика в

Международен и национален център за акордеон и музика "Жак Морне" при проф. Жак Морне във Франция. Участвал е в майсторски класове при едни от най- видните и доказани преподаватели по баян и акордеон като проф. Фридрих Липс, проф. Мие Мики, проф. Николай Кравцов, проф. Юрий Шишкин, проф. Фредерик Дешамп и проф. Владимир Мандич.

Като солист е работил с диригентите Константин Илиевски, Григор Паликаров, Димитър Косев, Христо Павлов, Левон Манукян, Калина Василева, Цанислав Петков, Иван Стоянов, Рамиро Ариста. Концертирал е със световнопризнати музиканти като Людмил Ангелов, Цветан Недялков, Маргарита Калчева, Йован Богославлевич и с оркестрите на  Плевенската Филхармония, Разградска филхармония, Симфониета - Враца, Симфониета - Шумен, Симфониета - Видин, Камерен ансамбъл "Дианополис", Симфоничен оркестър – Сливен, AGBU Sofia Chamber Orchestra, Камерен оркестър "Синфониета дел Арте", Австрия, Камерен оркестър - Хасково и др.

През есента на 2022 г. основава първия български танго оркестър с участието на млади музикант и става негов артистичен директор. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Георгиев ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР на 9 декември в зала "България"

Оригинална програма с подбрани творби ще представят Радиосимфониците в концерта си на 9 декември в зала „България“. Зад диригентския пулт този път ще застане младият диригент Мартин Георгиев. Заедно с емблематичния радиооркестър той ще представи своя Симфоничен триптих №2 "Морски песни". За първи път в концерта ще прозвучи "Морска песен" III,..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

Диригентът на Симфоничния оркестър на Словашкото радио Костантин Илиевски дирижира българските Радиосимфоници на 25 ноември

На 25 ноември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  ще представи Симфония №5 на  Густав Малер - е дна от великите симфонии на композитора, в която се преплитат човешките чувства и преживявания. Прочутото Adagietto (четвъртата част от симфонията), за което се говори, че е написано от Малер като музикално признание за..

публикувано на 22.11.22 в 13:00

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР  продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от..

публикувано на 14.10.20 в 15:00

Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин за новия концертен сезон 2020/2021

"Щастливи сме, че ситуацията ни позволява да открием концертния си сезон и се надяваме, че ще можем да го завършим благополучно. Задачата ни никога не е лесна – сезонът да е съдържателен и да не е банален, да избегнем щампите и да заинтересуваме публиката, да изпълняваме нова музика, но не само да не се повтаряме, но и да не се стремим да сме..

публикувано на 25.09.20 в 22:15

Подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети

Българското национално радио набира кандидати за участие в подбор за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР, със солист-оркестрант, заместник-водач на група тромпети на непълно работно време - 4 часа. Изискване към кандидатите: ·   образование - висше или средно музикално; ·   умение за работа в екип; ·..

публикувано на 04.11.19 в 14:02