В. Георгиев: Започва диалог в работните групи, но участието на бизнеса трябва да е още от начална фаза

Васил Велев: Сивият сектор може да бъде ограничен

Започва един диалог в различни работни групи, но ми се ще участието на бизнеса да влиза още в начална фаза. Трябва да има повече диалогичност с бизнеса и своевременно започване на публично обсъждане на всякакви политики, стратегии, законопроекти, подзаконови нормативни актове – колкото по-голяма публичност има, толкова по-добре. Това заяви в предаването "Преди всички" Валентин Георгиев, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, преди днешната среща с правителството. Камарата представи Бяла книга с основни принципи, които ще спомогнат за икономическия растеж.

Най-важното, което нас ни интересува, е задължителната оценка на въздействието на тези нормативни актове, които ще влияят върху бизнеса. Тази задължителна оценка да се прави преди приемането и какви мерки правителството ще вземе за въвеждане на такава задължителна оценка, да се избегнат евентуални негативни последици върху бизнес средата, както и да се осигури съвместимост на тези нови законодателни инициативи или подзаконови нормативни актове с действащата нормативна уредба. /…/ Има диалог. Има вземане на становището на бизнеса по един или друг законопроект, но ми се струва, че това не е достатъчно. Като че ли се предопределя вече в каква посока ще бъде той и в голяма степен някой път това е една формална оценка, която се прави, т.е. формално се взима мнението на бизнеса. Това много ни тежи. Нещо като системно се получава с всяко едно правителство. Това си се сложи като някакво явление и колкото по-бързо то бъде отстранено, толкова по-добре ще бъде и за правителството, което и да е то, и за бизнеса, и за България. По този начин ще се създаде такава регулаторна рамка, която да върши работа за икономическия растеж, който пък е важен за нещо, което също поставяме в нашите въпроси – справяне с демографската криза.

Бизнес асоциациите ще поставят и въпроса за електронното правителство.

Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал, посочи от своя страна:

Трябва да продължат усилията на правителството за по-добро регулиране. Освен предварителната оценка и електронно правителство, ние включваме и справедливото определяне на държавни и общински такси според разходите за тяхното администриране, а не те да се превръщат в квазиданъци, разширяване на принципа на мълчаливото съгласие. Също така по отношение на оптимизиране на регулаторните режими смятаме, че работата следва да продължи. /…/ Сивият сектор може да бъде ограничен. В момента има достатъчно добри закони – ако те се изпълняват, той може силно да бъде притеснен и ограничен. Не е нужно да се правят революционни открития и промени, просто трябва да се изпълнят законите. До голяма степен не това е ситуацията по отношение на обществените поръчки, които са основен източник на корупционни практики. В това отношение ще искаме да разберем докъде стигнахме с промяната в Закона за обществените поръчки. Друг важен въпрос е по-доброто регулиране на естествените монополи и възстановяване на конкуренцията. Имаме много рационално предложение за естествените монополи, което не знам защо не се въвежда, след като и министърът на финансите му беше привърженик, преди да стане такъв – това е разкриване на информация от подопечните на ДКЕВР дружества, както разкриват публичните дружества. Има над 30 вида информация, които публичните компании разкриват, а монополите са забулени в тайнственост. Няма причина за тях да не се въведат такива изисквания, коментира Велев и допълни също въпросът с реиндустрализацията.

Това, което в момента най-много пречи на микропредприятията, е тяхното оцеляване, каза Петър Стоянов от Асоциацията на микропредприятията:

Най-важното е да бъдем допуснати до участието в търговете по Закона за обществените поръчки. На нас ни липсват финансови средства да изпълняваме по-крупни поръчки. Ние имаме капацитетни възможности като интелектуален ресурс, но нямаме такива възможности като финансов ресурс. Широко прокламираната програма "Джереми" по-добре би работила, ако беше форматирана като гаранционен фонд, който да гарантира работата на микропредприятията по отношение на финансиране на дадени сделки, които се получават в следствие на кандидатстване по поръчките по Закона за обществените поръчки. Другото е, че голяма част от тежестите, които ни пречиха за развитие по отношение на документи, регулаторни, лицензионни режими, такси – една част от тях отпадна, но този процес трябва да се ускори и да се облекчи работата.

Стоянов подчерта, че нито една микрофирма не покрива условията във финансово отношение на нито една обществена поръчка.

Интервютата на Веселина Миланова с Валентин Георгиев, Васил Велев и Петър Стоянов можете да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24