А. Ралев: Заповедта за спиране на Общия устройствен план на Царево може да падне в съда

Снимка: Община Царево

Протести в 9 града организират тази вечер от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ за опазването на Странджа. Еколозите предупреждават, че прецедентът, който застраши природния парк, продължава да е в сила, въпреки че късно в петък министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри процедура за промяна на Общия устройствен план на общината и спря прилагането на плана от 2008-а година.

Андрей Ралев от Сдружение за дива природа „Балкани“ обясни в предаването „Хоризонт до обед“:

Има голяма опасност тази заповед да падне в съда. Всъщност министърът на регионалното развитие не е този, който е упълномощен да спре плана, т.е. в Закона за устройство на територията има една неяснота, която би позволила една такава заповед много лесно да падне в съда. Заради това първото, което е най-спешно, е, че чакаме заповед от министъра на околната среда и водите, която заповед може да бъде много по-добре издържана заради това, че е приет един Общ устройствен план без екологична оценка. Другото нещо, за което настояваме, е в Закона за устройство на територията да бъдат заложени такива членове, които да позволяват обжалването на общите устройствени планове и също да не се приемат общи устройствени планове без екологична оценка.

Ако сега екоминистърът приеме, че няма нарушение в издаването на Общия устройствен план, това би означавало, че всяка община в бъдеще може да приема такива планове за застрояване без екологична оценка, т.е. противозаконно, предупреди Ралев и добави:

Много е притеснително, тъй като в момента се изготвят и всички общи устройствени планове на планинските курорти, на общините, където има планински курорти, и всяка една от тях може да си приеме свой план без екологична оценка.

Природозащитниците нямат доверие в министерствата на земеделието и околната среда заради смяната на ръководства на националните и природните паркове през последните шест месеца:

В момента наистина има доста средства, които отиват за дирекциите на парковете. Първо, виждаме опасност тези средства да отидат при т.нар. "наши хора". Втората опасност е отново всички тези проекти за застрояване, за всичките възможности за изсичане на вековните гори да влязат с пълна сила. И двете министерства в момента не защитават българската природа.

Пловдив е сред градовете, които за тази вечер  са насрочени протести за запазване на природен парк Странджа. 18.30  е часът, в който пловдивските екоактивисти ще се съберат пред сградата на общината.  Протестиращите са на мнение обаче, че опасността за най - големия ни природен парк все още не е изчезнала и настояват за трайно законово решение, така че да бъдат парирани други подобни случаи.

Чуйте и разговора на Кремена Данева с Елена Кметова от организацията "Зелени Балкани" в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24