Росен Йорданов: Жилището на Петко Петков от Лясковец не е било проучвано преди акцията

| обновено на 17.03.14 в 12:08
Снимка: БГНЕС

Жилището на Петко Петков от Лясковец не е било проучвано преди акцията в петък. Това съобщи пред "Хоризонт" бившият заместник-директор на Института по психология в МВР Росен Йорданов. Той уточни, че три пъти мъжът е отблъснал атаките на командосите, преди да бъде прострелян и заловен.

Бившият психолог в МВР разясни, че той е дал становище баретите да не бъдат използвани през 2012-а година, а да се търсят други методи. Същото е било мнението и на тогавашния началник на отряда Кирил Димов: През 2012-а година не беше решено да се действа по този начин, а да се действа оперативно. Защо се е забавило, имаше смени на директори тогава си спомням, и какви ли не още фактори, които може да са оказали влияние. Но при всички положения категорично е становището тогава като част от този съвет, който трябваше да подпомогне взимането на решение, беше да не се действа по този начин. Това беше и мнението на тогавашното ръководство и на "баретите".

Росен Йорданов смята, че е имало пропуски дори и в екипировката на командосите преди атаката срещу жилището на Петко Петков в петък: Средствата, които са използвали самите командоси, екипировката им, те са им били ограничени тези средства. Това са неща от кухнята. Аз твърдя, че жилището на този човек не е било проучено предварително. Има си начини да се проучи предварително. Има си начини не да се действа с изненада, а да се действа с подготовка.

Психолозите на МВР на практика не са участвали в акцията, твърди бившият им началник. Той уточни, че преди да заловят мъжът в Лясковец, "баретите" на няколко пъти са се провалили: Той отблъсна три атаки. Ами да, има различни информации. Нека да отговорят на този въпрос внимателно и детайлно, а не да го прикриват в следствена тайна, строго секретни неща и така нататък.

Кореспондентът на БНР във Велико Търново Катя Чорова съобщава, че във Великотърновската болница ще бъде гледано делото за налагане постоянна мярка "задържане под стража" на 53-годишния Петко Петков от Лясковец, който в петък уби един спецполицай и рани други трима. Заседанието ще бъде изнесено в здравното заведение, защото убиецът е в отделението по реанимация и не може да се яви в съдебната зала.

В предаването "12+3" коментар по темата направи и журналистът Силвия Великова. Продължава тази показност, която трябваше кризисно да ни накара да забравим, че има загинал полицай и ранени други трима. Няма такава практика – в такъв случай мярка за неотклонение да се гледа в болницата, защото първо този човек е в много тежко състояние и очакването, че той може да се укрие или извърши друго престъпление е абсолютно невъзможно, второ – това, което слушаме, че през 2012-а е имало подобна операция за неговото въдворяване в психиатрично заведение, когато Районната прокуратура е поискала от съда да го настани, т.е. имаме някакви доказателства, че този човек има психични проблеми. Тогава няма как да му бъде повдигнато обвинение или не и преди да му се направи актуална съдебно-медицинска психиатрична експертиза, коментира тя и допълни, че ако тази експертиза установи, че той е с психично заболяване, той не може да носи наказателна отговорност и това обвинение става безсмислено.

Това, което очакваме от прокуратурата, освен така бързо да действа, е да се направи проверка и на спецоперацията и на това как се раздава оръжие в България, каза още Великова.

Цялото интервю с Росен Йорданов, както и коментара на Силвия Великова чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24