Осмо издание на „Световен театър в София”

БНР Новини
Сцена от „Метаморфоза” на режисьора Клаудио Анджелини.
Снимка: „Световен театър в София”

За осми път  столицата е домакин на международната театрална платформа „Световен театър в София”. Благодарение на нея от 2007 г. гостуват  изявени  имена в сценичните изкуства в Европа и от други краища на света. Представят се спектакли на едни от най-престижните чуждестранни театри. Събитието започва на 1 юни. То е в партньорство със Столична община като част от Календара на културните прояви и в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019.

„Световен театър в София” участва и в програмата на Международния фестивал „Варненско лято“. Подробности за спектаклите, които може да проследим в София, споделя Асен Терзиев – главен координатор на събитието:

Спектаклите, които са включени в програмата, ще бъдат показани за първи път у нас. Това са четири представления от различни театрални жанрове. Всяко едно от тях вече има доста добра биография по европейските сцени. На 1 юни се представя първият спектакъл – италианския „Метаморфоза”. Режисьор е Клаудио Анджелини, който по творба на Франц Кафка изгражда постановката. Интересното в случая е, че не става дума за литературна интерпретация, а за изцяло театрална, поднесена в стила на танцовия театър. В постановката  не се изрича нито една дума – само езикът на тялото е единственото изразно средство. Зрителите могат да го видят в „Театрална работилница „Сфумато”. На 3 юни гостува полска постановка – „Дванайсет разгневени мъже”, по телевизионната драма на американския драматург Реджиналд Роуз. Това е съвременна  и нетрадиционна театрална интерпретация и е един от най-успешните спектакли за миналата година. Ще се играе в Младежкия театър „Николай Бинев”. Програмата продължава със словенски театър на 5 юни, с „Бесният локомотив”, обявен за най-добър спектакъл на 2013 в родината си.  Авангардният й автор е поляк – Станислав Виткевич – Виткаци, а режисьор е Йерней Лоренци. Пиесата е много известна, но се поставя рядко, тъй като е трудно да се покаже на сцена. Действието се развива във влак, който препуска през пустошта и се сблъсква с друга композиция. И тук режисьорът е измислил оригинално решение, благодарение на което международното жури му даде награда за най-добро представление. Той прави този влак от няколко пиана и превръща спектакъла в подобие на театрално кабаре. Осмото издание на „Световен театър в София” завършва на 6 юни в „Червената къща” с постановката „Кадиш за едно неродено дете” – театрален монолог за актьора Джейк Гудман. Режисьор е  Барбара Лансие по романа на Имре Кертес – лауреат за Нобелова награда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Художникът Валери Ценов: Една картина трябва да бъде започната с любов и завършена с благост

Ако се вгледаме в картините на Валери Ценов, ще открием една имагинерна вселена, изпъстрена със символиката на мистични образи. Чрез “Тайните градини” той ни въвежда в сакралното пространство на собствената си душа, която бленува за един по-възвишен свят. В “Античните морета” ни разказва приказки от древността, а с женските си образи –..

публикувано на 18.12.18 в 08:00
Снимка: Матю Мърфи

Искрица Огнянова: „Мисията на Art Without Borders New York е да вдъхновява“

Преди десетина години Искрица Огнянова отива в Ню Йорк, за да учи в Musical and Dramatic Academy (AMDA). Води я голямата ѝ любов към мюзикъла и мечтата да усвои тайните на това изкуство от най-добрите. След двегодишна специализация в AMDA завършва още една магистратура в Columbia University, Ivy League в специалността финансиране на проекти в..

публикувано на 15.12.18 в 08:00

Стоян Николов-Торлака: Северозападният човек ще помогне на всеки, но пък няма да му спести мнението си

Написан на архаичен, образен и пиперлив език, “Северозападен романь” не просто пресъздава действителността в най-западналия български край – с мъртвите села, в които изтлява животът на шепа старци, и с все по-призрачните градове заради липсата на препитание, но всъщност рисува мащабната картина на съвременна България, извън няколкото..

публикувано на 12.12.18 в 12:59

„Родопски отражения“ – документален филм за душата на Родопите

В най-скоро време зрителите ще могат да видят документалния филм „Родопски отражения“, който ще ни поведе на едно вълнуващо пътешествие из загадките и неопитомената красота на Източните Родопи, сред останки от древни цивилизации. Ще ни срещне и с наши съвременници, чиито съдби са здраво преплетени с тази на планината. С великолепните пейзажи,..

публикувано на 11.12.18 в 11:35

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва 140 години от основаването си

За Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ 2018 година премина под знака на различни мероприятия по случай 140 години от своето основаване. Кулминацията на празника е днес, а през изминалата седмица две събития привлякоха вниманието на обществеността. На 5 декември беше валидирана пощенската марка „140 години Национална библиотека..

публикувано на 10.12.18 в 11:38

Студенти от Великотърновския университет разкрасяват градската среда

През 60-те години на миналия век утвърдени личности в изобразителното изкуство пристигат в старопрестолната ни столица, за да се посветят на обучението на първия випуск студенти по артистични специалности в педагогическия институт в града. През 1963 г. на историческия хълм “Света гора”, където в един от тамошните манастири патриарх Евтимий..

публикувано на 07.12.18 в 13:45

Просфорните печати – ключов елемент на църковния живот и част от богатото културно наследство на българите

Хлябът е изключително важен елемент от българската традиционна култура и всеки един от предметите, който по някакъв начин е свързан с направата на хляб и неговото оформление, за да може той да придобие статут на празничен, обреден хляб, също се радва на голяма почит. Един от тези предмети е просфорният печат, който освещава хляба и му дава..

публикувано на 05.12.18 в 11:07