Музика пред Народния театър

Радиооркестърът в действие още в 17 часа

Програмата е и красива, и предизвикателна, отбелязва диригентът на симфониците

Днес стартира парадът на съставите на БНР. Началният акорд е за Симфоничният оркестър на БНР под палката на Пламен Джуров.

"Днес е специален ден за София - каза за Радио София Пламен Джуров, - защото на четири различни места в столицата ще звучи музика на открито. Най-интригуващо обаче ще е с нас пред Народния театър - добави той с усмивка, - защото само в рамките на 70 минути ще прозвучат някои от най-хитовите творби на всички времена."

Концертът започва с Музика на водата на Хендел ("за да не вали" - разяснява Пламен Джуров), продължава с творби като сюитата „Кармен“ от Бизе, една от сюитите "Пер Гинт" на Едвард Григ ("за драмата в музиката"), а финалът е за „Нестинарския танц“ от Марин Големинов.

Конкуренцията за публиката днес, в деня на първите четвъртфинали от Световното първенство по футбол, ще е наистина сериозна, но Пламен Джуров и радиосимфониците вярват, че програмата, която са подготвили, и настроението, което ще се носи във въздуха довечера, ще привлекат софиянци и те няма да съжаляват. Ще се почувстват като във Виена или Лондон, където такива концерти са се превърнали в обичана традиция.

А всъщност интересното започва още около 17 часа със "саундчека" - подготовката на озвучването на оркестъра, когато ще се прослушват отделните групи в състава и когато можете да надникнете зад кулисите на творческия процес. Елате - струва си!

Чуйте поканата от самия Пламен Джуров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В неделя Биг бендът на БНР под диригентството на Ангел Заберски–син ще акомпанира на Васил Петров, Михаела Филева и Нора Караиванова

Три различни оркестъра на БНР веселят столичани в петък, събота и неделя пред Народния театър

Този уикенд – от 4-ти до 6-и юли, в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ столичани ще могат да се порадват на фестивала "Под откритото небе на София ", организиран от Музикална къща БНР и съдействието на Столичната община. В петък ще..

публикувано на 02.07.14 в 12:27
Още от категорията

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи,..

обновено на 10.01.19 в 14:52
Иван Бърнев

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна...

публикувано на 17.12.18 в 11:38

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Първата песен на български на Jeremy? е с Кирил Маричков и носи социални послания

В предиобеда днес с удоволствие се срещаме с група Jeremy? , а поводът удвоява удоволствието. Ташо, Ерсин и… Гергана са в студиото на Радио София, за да поговорим за изненадата у мнозина меломани - първата песен на български. И докато още..

публикувано на 14.12.18 в 12:13

Накъде в София

КОНЦЕРТ В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България...

публикувано на 14.12.18 в 09:30

Дагмар Гайслер: В книгите децата могат да се скрият на най-хубавото тайно място

Поредната среща от VІ Литературен фестивал, на който гостува Радиоприемница , е с детската писателка Дагмар Гайслер . Тя е родена в Зиген, Германия. Следва графичен дизайн във Висбаден и още по това време започва да работи като илюстратор. Досега са..

публикувано на 13.12.18 в 17:20

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на..

публикувано на 13.12.18 в 16:02