Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

Снимка: Георги Нейков
В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни, а сега вече имат не само за централна нервна система, но и такъв, който дава информация за коремните органи, за ехокардиография.

Около 25% от новородените имат някакви особености на сърдечно-съдовата система. С този ехограф нещата се изясняват бързо и може да се действа адекватно при нужда от оперативно лечение – обяснява д-р Узунова.

От последното издание на Българската Коледа в отделението е постъпил апарат, наречен дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг. Той по иновативен начин дава показанията на въглеродния двуокис в кръвта.
Използва се при рисковите новородени – при под 1500 г. тегло, дори под 1000 грама. Те имат нужда от подпомагане на дишането със специални апарати. Досега измерването е ставало по кръвен път (свързано с убождане, болка и стрес за детето).

По приблизителни изчисления само в "Шейново" тази апаратура ще бъде от полза за около 350 бебета годишно.

Ние не лекуваме само едно дете, а цялото му семейство. С по-модерната медицинска техника се улеснява трудът на лекарите, но и родителите, семействата са по-спокойни, обяснява още д-р Узунова.

Чуйте повече по темата в репортажа.

За да помогнете и вие - изпратете SMS на номер 1117 За А1, Vivacom и Telenor.

За фиксирани абонати на А1 и Vivacom се обадете на номер 0900 1117.

Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08

Две деца от Сливен посрещат Коледа с желание да бъдат по-здрави

Две деца от Сливен посрещат Коледа с желание да бъдат по-здрави, защото съдбата им е отредила да се родят преждевременно със страшната за всеки родител диагноза Детска церебрална парализа. Теодора и Стилян са близнаци на 14-години. Посещават училище и специализиран дневен център. До тях денонощно е майки им Биляна Новакова. Стоян Радев разговаря с..

публикувано на 13.12.18 в 11:07