Надзирателите в Бобов дол и Самораново подготвят нови протести

Снимка: Д. Сираков

Нови протести готвят надзирателите на затвора в Бобов дол и затворническото общежитие в с. Самораново, община Дупница, съобщи Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България. Решение за това как ще се състоят протестите ще бъде взето на открито събрание пред затвора в Бобов дол днес, от 9.30 часа. Министерството на правосъдието не възнамерява да спази закона и да изплати дължимите по Закона за Министерството на вътрешните работи от 1-ви юли суми за индексиране на заплатите, нощен труд, време на разположение, както и да изпълни поетия след септемврийските протести на надзиратели ангажимент за изравняване на получаваните суми за храна и работа при специфични условия на труд с тези в Министерството на вътрешните работи.

Така на практика състоянието, при което служителите в затворите остават с най-ниските заплати в сектор "Сигурност", ще се запази и за следващата 2015-а г., каза Георги Стоянов. Той посочи, че към края на тази година Главната инспекция "Изпълнение на наказанията" има задължения в размер на 24 милиона лева за покриване на борчове към доставчици, ВиК оператори и електричество.

Надзирателите от затвора в Белене се присъединяват към недоволството на колегите си от страната. Събрание на открито пред затвораще проведат работещите в него днес от 8,30 часа. Те негодуват, защото и в Бюджет 2015 не са предвидени средства по вече договорени социални придобивки. На събранието ще се реши дали и по какъв начин беленските надзиратели ще се включат в готвените протести. 

Служителите от Софийския затвор вече взеха решение за национален протест. Служителите от затворите в Ловеч, Бургас, Варна, Сливен и Пазарджик също обявиха, че се включват в протестната акция следващата седмица. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Надзиратели в затворите се събраха днес на протест пред Централния софийски затвор

Протестът започна около 10.30 часа сутринта. Надзирателите настояват социалните им плащания да бъдат изравнени с тези на останалите служители по Закона за МВР. Това към момента не само, че не се е случило, а в бюджета за 2015 г. по отношение на тях..

публикувано на 11.12.14 в 14:22

Надзиратели на протест пред Централния софийски затвор

Надзиратели в затворите се събраха днес на протест пред Централния софийски затвор, съобщи БТА. Протестът започна около 10:30 часа сутринта. Надзирателите настояват социалните им плащания да бъдат изравнени с тези на останалите служители по..

публикувано на 11.12.14 в 13:51

Нови протести готвят надзирателите в Бобов дол и Самораново

Нови протести готвят надзирателите на затвора в Бобов дол и затворническото общежитие в с.Самораново, община Дупница, съобщи Георги Стоянов, член на управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България. Решение за това, как ще се..

публикувано на 10.12.14 в 13:55
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24