Д-р Мохамед Халаф: Ислямският свят изживява дълбока криза на идентичност

Снимка: zemedelci.org

Не мога да разбера как вече почти две години в цяла Европа се правят съвещания, вземат се мерки да се спрат хората, воювали в Сирия или Ирак, да се връщат оттам и да влизат в европейските държави, а те проникват и си остават абсолютно без наблюдение и без контрол. Това каза за  предаването "Преди всички" по "Хоризонт" журналистът д-р Мохамед Халаф по повод вчерашния атентат във Франция, отнел живота на 12 души. Според журналиста дързостта на акта подсказва, че атентаторите са били "много добре обучени" в тренировъчните лагери в Сирия, където двама от тях са воювали.

Аз ви казвам, че войната е срещу демократичния свят, срещу ценностите на Европа. Тук вече е обявена една тотална война. Това всичко се свързва с проблема с идентичността. Политическата и културната идентичност определя абсолютно всички развития в света в идващите години.

Част от проблема идва с кризата на идентичността и е породен от неуспешната интеграция на мигрантите. Затова и терористичните групировки често успяват да привлекат млади европейци от арабски произход, граждани на ЕС второ или трето поколение.

Провалът на програмите за интеграция в цяла Европа показва негодността на европейските държави да се справят с тези проблеми. Самата Ангела Меркел преди няколко месеца призна провал в Германия. Вижте какво се случва в Германия, в Холандия, в Белгия. Не мога да разбера, ние от години говорим за тези процеси, които се случват в Англия, във Франция и другите държави, а те се гледат с насмешка и мислят, че това няма да се развие, че това е същността на някакви изолирани явления и т.н. Не е така. Ситуацията се задълбочава. Колкото повече има военна намеса, толкова повече ще има такива реакции. Ислямският свят изживява дълбока криза на идентичност. Всеки ден, със задълбочаване процентите на глобализация, те се чувстват уюзвими и обидени, защото нямат никакъв принос.

Халаф отбеляза, че всички радикални ислямистки организации имат една основна цел – да разрушават ценностите, културата и идентичността на западния свят и да налагат своите. Журналистът отбеляза, че от 14 години Западът води война с ислямизма и това създава повече и по-брутални радикални групировки. Възможно е терористите във Франция да не са членове на никоя групировка, а самомотивиращи се от ставащото "единаци", заяви Халаф, но припомни, че те все пак са участници в гражданската война в Сирия и може да са от малко крило на радикална групировка:

Тези организации, понеже вече има пълен контрол от целия свят върху тях, започват да се отделят в малки групи и те се самофинансират. Те сами правят плана и го изпълняват. Вече няма централизация в тази дейност и оттам идва цялата опасност.

Необходим е друг подход към проблема, защото военните действия само го задълбочават, коментира Халаф.

Интервюто на Веселина Миланова с д-р Мохамед Халаф можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24