НСИ: Подобрение на промишленото производството и на търговията на дребно, но спад в строителството

Снимка: БГНЕС

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през ноември с 0,4% в сравнение с октомври, когато регистрира повишение от 0,5%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо ноември 2013-а година календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира повишение от 0,9% през единадесетия месец на миналата година след повишение с 0,4% през октомври. Това представлява подобрение на производството в България за трети пореден месец след негативния тренд в сектора от юли до август.

През ноември повишение спрямо предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%, както и в добивната промишленост - с 0,9% и в преработващата промишленост - с 0,7 процентни пункта.

На годишна база ръст на промишленото производство през ноември е отчетен в преработващата промишленост - с 3,5%, като в същото време има спад в добивната промишленост - със 7,6% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,6%, показват данните на НСИ.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през ноември обаче се понижи с 0,5% на месечна база след спад с 1,0% през октомври и ръст с 2,5% през септември, възобновявайки негативната тенденция на спад в сила от юни до август.

Въпреки това на годишна база строителството през ноември 2014-а година (спрямо ноември 2013-а) отчете повишение от 1,4% след негово повишение с 2,7% през октомври и ръст с 6,4% през септември, запазвайки позитивния тренд на растеж в сила от месец май.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през единадесетия месец на годината. Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, се повиши през ноември с 0,1% на месечна база след понижение с 0,1% през октомври. Това е знак за макар и слабо подобрение на вътрешното потребление в нашата страна след спад на търговията на дребно през предходните два месеца и след добрия ръст от май до август включително.

На годишна база оборотът в търговията на дребно през ноември нараства с 2,3% спрямо същия месец на 2013-а година след ръст с 3,0% през октомври, запазвайки тенденцията на растеж в сила от май 2014-а година.

Днешните смесени данни сигнализират за липса на съществено икономическо оживление през последното тримесечие на 2014-а година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10

Доверието на британските потребители се възстанови през септември обратно към нивото от преди Brexit

През септември потребителското доверие във Великобритания продължава да се възстановява за втори пореден месец от дъното, достигнато през юли като първа реакция на Brexit и в началото на есента успя да се върне обратно към нивото от преди британския референдум, на който беше гласувано за напускане на ЕС, показва последно проучване на компанията..

публикувано на 30.09.16 в 10:40

Солидно повишение на икономическо доверие в ЕС и негов пострецесионен връх за България

Икономическото доверие в Европейския съюз отскочи през септември много рязко от неговото близо двугодишно дъно, регистрирано през август, като в същото време данните на ЕК за България отчитат повишение на икономическото доверие до най-високо ниво от октомври 2008 година, когато стартира световната финансова и икономическа криза. Индексът,..

публикувано на 29.09.16 в 13:55

НСИ отчита стабилизиране на стопанската конюнктура в България през септември

Общият показател на бизнес климата в България остава през септември на равнището си от август и недалеч от близо 8-годишния връх на показателя, достигнат през юни, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и в..

публикувано на 29.09.16 в 12:24

Матео Ренци: Brexit ще бъде много труден процес

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че изпитва респект към решението на британците да гласуват за напускане на ЕС и че Brexit ще бъде "много труден процес", но подчерта, че всяко едно споразумение не би трябвало да даде на Великобритания по-преференциален статут спрямо този на останалите държави, извън Съюза. Би било невъзможно да се..

публикувано на 29.09.16 в 11:30

Увеличение на брутния външен дълг на България през юли до близо 35 млрд. евро

В края на юли 2016 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,8915 млрд. евро (76,7% от прогнозния БВП), като се повиши с 803,1 млн. евро (с 2,4%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,0885 млрд. евро (77,2% от БВП) и нарасна спрямо година по-рано със 180,4 млн. евро (с 0,5% спрямо юли 2015-а година),..

публикувано на 28.09.16 в 13:00