Европа и бежанците

Снимка: БГНЕС

Изминалата година не беше по-лека от 2013г.Статистиката показва, че притокът на хора към ЕС от държави като Сирия, Ирак, Афганистан, Еритрея, Сомалия и Нигерия се увеличава с всеки месец и тенденцията е броят на хората, търсещи убежище, да нараства.

Статистиката на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището е красноречива - ако през юли т.г. 9525 сирийци са потърсили закрила на територията на ЕС, то броят им през август вече е 12 100, а само за месец септември 2014 г. нови 17 073 сирийци са побягнали от кръвопролитията в родината им и са стъпили на европейска земя. През миналия мандат в  ЕП спешно бе приет законодателен пакет, който трябва да установи общи правила за държавите членки за миграцията и убежищата.

Необходимостта от специални политики в тази област накара новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер да обособи миграцията в отделен ресор, поставяйки я като неделима част от сигурността на ЕС. А постът бе поверен на Димитрис Аврамопулос, представител на Гърция - страна, която търпи огромен бежански натиск по границите си.

Как Европа, и разбира се, нашата страна  се справи с предизвикателството бежанска криза през изминалата година - коментираме с Борис Чеширков,говорител на ВКБООН - България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Депозитна система - инвестиция в природата

Пластмасови бутилки, кенчета, кутии...  Сигурно не бихме могли да изпием един фреш, бързайки за работа, или да хапнем парче печена ябълка, без да използваме някои от тях.  Колкото и здравословни храни и напитки да съхраняват те, безспорна е вредата, която нанасят, когато попаднат в околната среда. Има ли спасение за природата? На територията на..

публикувано на 22.02.24 в 09:05

Участва ли България в процеса на вземане на решения в ЕС?

Колко европейски регламента и директиви са приети без участието на България от 2007 г. насам? Има ли такива? Сигурно сте попадали на твърдения за "брюкселския диктат" от типа на "България е безгласна буква в процеса на вземане на решения" или "Брюксел ни налага…". Как всъщност стоят нещата и участва ли България в процеса на вземане на решения..

публикувано на 08.02.24 в 09:05

Дезинформацията е основен глобален риск, алармираха в Давос. Как ЕС се бори с нея?

Една от най-големите глобални заплахи през изборната за половината население на света 2024 година.  Така  е представена дезинформацията  в   Доклада за глобалните рискове за 2024  на Световния икономически форум в Давос, провел се от 15-и до 19-и януари.  Гражданското общество, академичната общност, правителствата и бизнесът  виждат именно в..

публикувано на 25.01.24 в 09:05

Зелено, по-зелено, ВЕИ

Зелена енергия, зелена сделка, зелен преход, възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ . Словосъчетания, които сме свикали да звучат по медиите, най-вече в информации от европейските институции, но какво чуваме? Четем ли с разбиране тези комбинации от думи  в публикациите на новинарските сайтове?  А какво означава Европа да се превърне в първия климатично..

публикувано на 12.01.24 в 07:20

Те са млади, оптимисти за ЕС и искат да гласуват

Те са от поколението Z  - ученици в Софийската гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Христо Ботев". Оптимисти са за ЕС  - вярват, че европейската интеграция и единство са формула без алтернатива, а изборите за Европарламент през 2024 г. ще потвърдят това. И искат да гласуват  -  обратно на изводите от всички проучвания за..

публикувано на 28.12.23 в 09:45

Полша, Словакия, Чехия и Унгария искат ЕС да третира еднакво еврочленките

Полша, Словакия, Чехия и Унгария призоваха Европейския съюз да третира по еднакъв начин всички държави членки. Не сме съгласни с разделението в Европейския съюз и никога няма да се съгласим на каквито и да било разделения, защото това е най-лесният път към отслабването на Европа , заяви полският премиер Беата Шидло . По-рано днес тя се срещна..

публикувано на 02.03.17 в 16:17

ЕК одобри схема за създаването в Германия на мрежа за зареждане на електрически автомобили

Европейската комисия реши, че германската схема за създаването на мрежа за зареждане на електрически превозни средства отговаря на правилата на Европейския съюз за държавна помощ. Изграждането на инфраструктурата ще струва общо 300 милиона евро и ще продължи през следващите четири години. Брюксел уточни, че мярката стимулира инсталирането на нови и..

публикувано на 13.02.17 в 18:44