Стойчо Стойчев: ЕК трябва да промени механизма за наблюдение на страната ни

Снимка: БГНЕС
Според политолога Стойчо Стойчев механизмът за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи е несъстоятелен.

За периода, в който този механизъм действа, корупцията не само че не намалява, напротив, тя се увеличава. Съдебната система не просто че не се реформира, напротив, все повече имитира усилия за реформи и като че ли демонстрира най-безцеремонно, че няма да се съобразява с това, което обществото, най-вече, и, на второ място, европейските партньори на България желаят, а това е една съществена и смислена съдебна реформа. Това, на което сме свидетели през последните години е не просто реформа, а имитация на такава. Затова, дори да бъде негативен докладът, Европейската комисия по-скоро трябва да помисли как да бъде преработен този механизъм. Не казвам, че трябва да бъде преустановен. В този му вид е непродуктивен. Институционалните актьори и, до голяма степен, институциите в рамките на съдебната система виждат, че нищо не следва от тези негативни доклади освен отлагането на членството на България в Шенген и отлагането на членството в еврозоната за неопределен период. Тези институции не се стряскат от подобни санкции, а това е единственият механизъм от порядъка на тоягата и моркова, който е останал за България. Както се вижда, и на политическо ниво, но най-вече на ниво ръководство на съдебната система, няма никакво желание за реформа и нещата стават все по-зле.

Българската Конституция, в този й вид, гарантира независимост на съда и прокуратурата, граничеща с безконтролната безотговорност, особено що се отнася до прокуратурата. От тук нататък, каквито и желания да има на политическо ниво, аз съм убеден, че настоящото управляващо мнозинство има желание да промени положението с корупцията и ефективността на съдебната система, то опира до тези конституционни разпоредби и ако няма желание от ръководството на съдебната система...за съжаление, каквито и мерки да бъдат предприемани, няма да доведат до никакъв резултат.

Съдиите и прокурорите трябва да бъдат убедени, че имат интерес от тази реформа!

Механизмът за сътрудничество и наблюдение по никакъв начин не стимулира съдебната система да прави някакви реформи. Знакови осъдени лица се измъкват от съдебната система. Това допълнително насажда убеждението, че съдебната система е безсилна. Ние тези неща ги знаем и без да има доклади по механизма. 

Интервюто на Даниела Якова с политолога Стойчо Стойчев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24