Борисов: Стратегията за реформа в съдебната система е знак за сериозни промени

| обновено на 30.01.15 в 15:27
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов говори пред Американската търговска камара на тема "Приоритети на българското правителство през 2015 година". В срещата участваха още вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова, министърът на икономиката Божидар Лукарски и този на здравеопазването Петър Москов.
 

Повече от 40 минути Борисов говори за приоритетите на правителството, за това как трудно е сформиран този кабинет. Той обаче подчерта, е оптимист, че той ще изкара пълния си мандат, защото се наблюдава все по-добра координация между министрите от различните групи. Борисов наблегна и на енергийни теми, като тази за "Южен поток":

Спазвайки европейските правила, ние и предишните правителства, отстоявахме третия енергиен пакет. Минавайки този поток през Турция, има реалния шанс да изолира България, а България има газопреносна система за  над 25 милиарда, изградена, и ние не бива да допускаме това да се случи и това трябва да бъде основно в работата на енергийната комисия, обща, между САЩ и България. Ние водим дела в Женева за милиарди евра относно ядрената централа "Белене", сега, доколкото разбирам от срещата на президента Путин с президента Ердоган в Анкара, Турция ще строи четири руски ядрени реактора. Това са теми, на които ние сме длъжни да отговорим на българския народ.

Мораториумът върху шистовия газ у нас също беше засегнат:

Знаете, че имаше една много мощна кампания, всяка вечер по новините пускаш една чешма и от нея излиза огън и някакви лоши американци, които искат да ни продупчат земята. Някой път човек трябва да се съобразява и ние се съобразихме с обществените страхове, затова и на Джон Кери, и на всички колеги, които са говорили с мен на тема шистов газ съм казал: "Тази тема днес не се коментира". Защо не се коментира? Защото веднага ще бъде експлоатирана и използвана. Друг въпрос е, ако има обществен дебат, тъй като България е най-богатата в Европа на шистов газ, какво би се случило с икономиката, цените на ток, парно и всичко останало, ако имаме такъв евтин добив. Никой политик не би го повдигнал сега този въпрос, защото той е самоубийствен, еле пък пред местни избори.

Борисов очаква до две седмици отговор от комисията за финансов надзор за състоянието на пенсионните фондове, като се надява там да не се повтори ситуацията с БНБ. По думите му, потвърждават се опасенията за състоянието на някои фондове и ще се предприемат законодателни промени:
При пенсионните фондове проблемът няма да дойде сега, но ще дойде след десет години. Така че в КФН установят ли се нарушения, мисля че никой не би пожалил никого след това, което се случи в КТБ. Повече държавата няма ресурс да плаща.

Премиерът си позволи доста остър тон по отношение на ЕРП-тата и двойните сметки за ток. Той продължава да смята, че проблемът с таксуването на потреблението на хората не е случаен и не може да приеме обяснението, че нещо е сбъркано в софтуера.

Борисов добави, че приетата с консенсус от парламента стратегия за реформа в съдебната система е знак, че скоро предстоят сериозни промени и даде висока оценка на процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24