Политиците да спрат с опитите си да овладяват съдебната система

БНР Новини
Анелия Торошанова и Златко Каракачанов, прокурор в Районна прокуратура - София
Снимка: Елисавета Коюмджиева
„Политиците да престанат да се опитват да овладяват съдебната система. При спазването и на сега разписаните закони до 5 години страната ни може да бъде коренно различна. Тя не е толкова голяма, че да не можем да се справим с всеки един от проблемите у нас“. Това каза прокурорът от Районна прокуратура в София Златко Каракачанов, специален гост в „Законът и Темида“. „Всичко е въпрос на морал и ако един човек не спазва закона, той трябва да знае, че няма шанс“, добави той.
Според Каракачанов, интересът на Брюксел и на европейските партньори е единствено у нас да има закон, правов ред и защитени граници на Съюза, а не конкретно структурата на властта. И в този смисъл, с препоръките в мониторниговите доклади, се спекулира силно. „По отношение реформата в съдебната власт се говори с патос и апломб, без ясна идея какво трябва да се случи. Не се маркират конкретни цели и задачи, средствата за постигането им и колко ще струва това“ е категоричен Каракачанов. По негово мнение, реформата може да се състои с ресурсите, с които разполагаме, но при едно самоцелно пренастройване на системата, както най-често се случва, се възползват именно престъпните елементи, което е пагубно за държавата.
„Ако прокуратурата се освободи от „псевдо- престъпността“, с която се занимава ще се освободи ресурс, за да може тя да се заеме с истинските проблеми“, добави той и посочи сред тях битовата престъпност в селата и различните форми на организирана престъпност,  включително телефонните и имотните измами. „Прокуратурата не може да направи нещо, когато никой друг преди това не си е свършил работата. Когато водещи са парите, а не здравият разум“.
Златко Каракачанов коментира и приетите от ВСС правила за индивидуалната натовареност на магистратите в прокуратурата- „Подозирам, че съществуването на коефициенти в тях е, за да се преструктурират органите на съдебната власт, например да се премахне Следствието. Подозирам, че и ВСС не може да обясни как ще работят тези изисквания“. А никой взима отношение в тази посока“, каза той..
Какви са правомощията на прокурора? Каква реформа е необходима и защо хората нямат доверие в работата на прокуратурата и съда? Това попитахме в "Закона и Темида" прокурора от Районна прокуратура - София, Златко Каракачанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Господната трапеза

• Заедно с ставрофорен иконом Стефан Стефанов председател на русенския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще разговаряме както за Господната трапеза, така и за призванието на свещенослужителя. Кой е поканен на тази трапеза и кой приема или отказва. • На книжния пазар вече е новото издание на емблематичен сборник с християнски есета „Ортодоксия“ от..

публикувано на 17.12.18 в 07:50

Доброто пътува с Ретротрамвая

Доброто е там, където сте вие! Наближава Коледа! В неделя, на 16 декември от 9 до 12 часа сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“ – „Нашият ден“ и „Семейно радио“ – Ви канят да бъдем заедно в… софийския Ретротрамвай. В името на една кауза: да бъдем съпричастни към най-самотните на празника! Вземете със себе си една коледна играчка или..

обновено на 14.12.18 в 17:22
Анелия Торошанова в студиото на

Радиото променя човешки съдби

Ролята на обществената медия и на предаването за разрешаването на частни казуси. Това е темата на предаването днес. Или как предаването „Законът и Темида“ променя човешки съдби. Ще чуете слушатели, на които сме помагали през годината-Венцислав Александров, Тодор Църев, Юлия Старчева, Павлина Илиева, адвокат Даниела Никифорова. Чуйте повече в звуковия..

публикувано на 14.12.18 в 17:07

Добрите истории

Общото между тези три романа - „Анатомия на един скандал“ от Сара Вон,  „Тишина“ от Розамънд Лъптън и   „Никой не знае часа“ от Рене Фройнд, е това, че и трите книги са майсторски написани. „Те са много различни, но в същото време ги обединява една много добре разказана история. И смятаме, че добрите истории, които ви изпращат хората, може би..

публикувано на 14.12.18 в 16:08

Полезен, смешен, забавен и прекрасен пътеводител

„Майко Мила!” – първият сайт в България, създаден за да помага на майките, прекрачи от интернет пространството в света на книгите. Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова издадоха пътеводителя „Стигнахме ли вече?“ „Въпросът, къде ще водим децата този уикенд? и Къде ще ходим тази ваканция? - вълнува всички родители“, каза за „Нашият ден“..

публикувано на 14.12.18 в 12:35

Доброто ни прави повече хора

Здравейте, казвам се Ангел Ангелов. Благодаря Ви за чудесния начин, по който оправдавате съществуването на радиото като социално значима и информативна медия. За инициативата #ДобротоТамКъдетоСтеВие изпращам кратка история от първо лице: Съпругата ми и дъщеря ми отидоха за прежда, за да се учат да плетат коледни подаръци. Аз останах в..

публикувано на 14.12.18 в 12:14

Изтече ли времето на #Metoo?

Остана ли #Metoo движение само на холивудските актриси? Издъхва ли от собствените си противоречия и къде се намира България? Отговори на тези въпроси търсят в студиото на „Нашият ден“ Геновева Тишева, председател на Български център за джендър изследвания и Катя Кръстанова , психолог от Асоциация "Анимус". "Движението тръгна от овластени жени с..

публикувано на 14.12.18 в 11:49