Павел Милославский: Руският народ, който поддържа властта в Кремъл и агресията в Украйна, уби Немцов

Убеден съм, че няма да има обективно разследване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според директора на центъра за европейска култура в Нижний Новгород и близък приятел на Борис Немцов Павел Милославский, вина за убийството му носи не Кремъл, а руският народ, възпитан от Владимир Путин. Милославский е скептичен, че разследването за смъртта на Немцов ще доведе до реални резултати. В интервю за „Хоризонт“ той си спомни за политика:

Последния път му се обадих, за да му честитя рождения ден. Имахме дълъг разговор за това, че положението в страната ни е катастрофално. Много добре си спомням въпроса, който му зададох: "Боря, ти правиш толкова много, толкова труд влагаш, как мислиш, колко е твоят коефициент на полезно действие?" Той ми отговори: "Около 10 процента". Казах му, че това е много малко, а той ми каза: "Толкова има в тази страна и някой все пак трябва да прави нещо".

Вина за убийството носи не Кремъл, а руският народ, възпитан от Путин, смята Милославский.

Според мен е повече от очевидно и повечето тенденции на развитие на страната ни логично водят към този резултат, който няма да е последен. Говори се, че властта е убила Немцов. Не е така! Аз лично смятам, че руският народ го уби - този народ, който поддържа тази власт и който поддържа руската агресия в Украйна. Мисля, че по-голямата част от хората тук се  радват, защото, според тях, този гнусен човек вече не е между живите.

Това може да не е било пряко поръчение на ръководството на страната или на Федералната служба за сигурност, а просто го сториха същите тези хора, които викат: "Крим е наш", правят Антимайдан или просто се дразнят от либерално настроените хора и от действията на опозицията. Влезте в социалните мрежи и ще видите стотици постове с призив Немцов да бъде убит.

Ученият е скептичен за резултатите от разследването на убийството на своя приятел:

Не мога да предскажа. Знаете, че нито убийството на Политковская, нито на Листев са разкрити. Твърде е възможно, при нашата съдебна система, да намерят този, който наистина го е убил и всичко да свърши дотук. И този дребен човек би могъл да се окаже луд, например. Но ще бъде направено така, както е изгодно на властта. Говорим все пак за Русия, в която няма законодателна власт - не можете да наречете така хората, които заседават в държавната Дума в страна, в която няма независима съдебна власт. Да го кажем направо - отсъстват изобщо признаците на държавност. Всичко се диктува от интересите на една или друга групировка или казано накратко - от управляващите елити. И затова съм убеден, че няма да има обективно разследване.

Милославский не разчита и на натиск от страна на международната общност, който да доведе до някакви последствия за Путин: 

Какви последствия да има? Натиск има и сега, при това постоянен. Но, надявам се, разбирате, че Путин превърна Русия в нещо като обкръжена крепост, в която всички трябва да се обединят срещу коварното влияние на Запада. Америка е наш враг, както и Европа, засега Китай ни е приятел, но не е ясно кога и той ще ни стане неприятел. Сиреч, ние сме единственото островче на свободата и справедливостта, а всички около нас са врагове, сволачи и така нататък. 

За личността на Немцов Милославский си спомни:

Борис беше твърде голям оптимист. През 1991-ва година, когато беше на 31 години и стана губернатор на огромния Нижний Новгородски регион, той не се уплаши - умееше да носи отговорност. Дори когато започна да го следи Федералната служба за сигурност, особено в Ярославл в последно време, той се отнасяше към това с чувство за хумор.

И в Кремъл, и в офиса му на губернатор всичко беше свободно, без пропуски. Пропуските се появиха може би към края на 90-те години, малко преди той да се оттегли. Тогава наричаха Нижний Новгород "най-безопасната точка за журналисти" - на пресконференцията на губернатора идваха всякакви репортери и никой никога не съгласуваше въпросите си. Можеше да се пита всичко. Нещо повече - той никога не се подготвяше особено за такива мероприятия. Беше умен и познаваше събитията. Тоест, имаше две качества - беше умен и честен. И тъй като не му се налагаше да лъже, отговаряше честно на всички въпроси.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24