Противоречи ли Проектозаконът за адвокатурата на Конституцията на България и ГПК

БНР Новини
Анелия Торошанова разговаря с нотариус Камен Каменов и нотариус Димитър Танев (на снимката: отдясно наляво )
Снимка: Емил Николов

В проекта на ЗИД на Закона за адвокатурата с едно единствено изречение е предвидена възможността за удостоверяване на частни документи, които не подлежат на вписване от адвокат, след съответна регистрация. Вярно е, че едни законодателни промени не трябва да са прекалено сложни, но опростяването им има някаква предопределена граница - Прави нещата толкова просто, колкото е възможно, но не по-просто - Алберт Айнщайн.
В мотивите на проекта се твърди, че той развива вижданията за българската адвокатура от първия Закон за адвокатите (отм.) от 1888 г., че е съобразен с тълкувателната практика на ВКС (Върховен касационен съд). Целта на тези промени е ясна - предоставяне на нотариална компетентност на желаещите колеги адвокати - това казаха днес в предаването „Законът и Темида” гостите в студиото Димитър Танев и Камен Каменов - експерти по нотариално право.
По думите на нотариус Каменов и нотариус Танев възможността лице, което е вписано като адвокат да удостоверява, противоречи на Конституцията на Република България и това следва да се заяви ясно и категорично.
Предложеният проект противоречи на ГПК (Гражданско-процесуален кодек), законът в който е уредено нотариалното производство или както телеграмно е описано в проекта „удостоверяване на частни документи и договори”. За това удостоверяване би трябвало да се създаде някакво отделно производство, само за адвокатурата или сега действащото производство в ГПК да се закрие, тъй като то е предвидено само за лица, упражняващи публична власт - съдии, прокурори, нотариуси, частни съдебни изпълнители - допълниха експретите по нотариално право в предаването „Законът и Темида”.
Всеки закон, според позабравения Закон за нормативните актове, трябва да съответства на другите закони и на Конституцията. Законопроектът всъщност е еманация на една модерна тенденция, в проектите за нормативни актове да се прескача детайлния правен анализ, да не се търси мястото на правната промяна в комплекса от правни норми, какъвто представлява законодателството на една страна. Публична тайна е и факт, който отдавна е известен на правоприлагащите юристи, че на правото се гледа не като на наука, система от теоретични конструкции, а като на един еклектичен сбор от заповеди от типа на „това може”, „това не може”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Господната трапеза

• Заедно с ставрофорен иконом Стефан Стефанов председател на русенския храм „Св. Николай Чудотворец“ ще разговаряме както за Господната трапеза, така и за призванието на свещенослужителя. Кой е поканен на тази трапеза и кой приема или отказва. • На книжния пазар вече е новото издание на емблематичен сборник с християнски есета „Ортодоксия“ от..

публикувано на 17.12.18 в 07:50

Доброто пътува с Ретротрамвая

Доброто е там, където сте вие! Наближава Коледа! В неделя, на 16 декември от 9 до 12 часа сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“ – „Нашият ден“ и „Семейно радио“ – Ви канят да бъдем заедно в… софийския Ретротрамвай. В името на една кауза: да бъдем съпричастни към най-самотните на празника! Вземете със себе си една коледна играчка или..

обновено на 14.12.18 в 17:22
Анелия Торошанова в студиото на

Радиото променя човешки съдби

Ролята на обществената медия и на предаването за разрешаването на частни казуси. Това е темата на предаването днес. Или как предаването „Законът и Темида“ променя човешки съдби. Ще чуете слушатели, на които сме помагали през годината-Венцислав Александров, Тодор Църев, Юлия Старчева, Павлина Илиева, адвокат Даниела Никифорова. Чуйте повече в звуковия..

публикувано на 14.12.18 в 17:07

Добрите истории

Общото между тези три романа - „Анатомия на един скандал“ от Сара Вон,  „Тишина“ от Розамънд Лъптън и   „Никой не знае часа“ от Рене Фройнд, е това, че и трите книги са майсторски написани. „Те са много различни, но в същото време ги обединява една много добре разказана история. И смятаме, че добрите истории, които ви изпращат хората, може би..

публикувано на 14.12.18 в 16:08

Полезен, смешен, забавен и прекрасен пътеводител

„Майко Мила!” – първият сайт в България, създаден за да помага на майките, прекрачи от интернет пространството в света на книгите. Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова издадоха пътеводителя „Стигнахме ли вече?“ „Въпросът, къде ще водим децата този уикенд? и Къде ще ходим тази ваканция? - вълнува всички родители“, каза за „Нашият ден“..

публикувано на 14.12.18 в 12:35

Доброто ни прави повече хора

Здравейте, казвам се Ангел Ангелов. Благодаря Ви за чудесния начин, по който оправдавате съществуването на радиото като социално значима и информативна медия. За инициативата #ДобротоТамКъдетоСтеВие изпращам кратка история от първо лице: Съпругата ми и дъщеря ми отидоха за прежда, за да се учат да плетат коледни подаръци. Аз останах в..

публикувано на 14.12.18 в 12:14

Изтече ли времето на #Metoo?

Остана ли #Metoo движение само на холивудските актриси? Издъхва ли от собствените си противоречия и къде се намира България? Отговори на тези въпроси търсят в студиото на „Нашият ден“ Геновева Тишева, председател на Български център за джендър изследвания и Катя Кръстанова , психолог от Асоциация "Анимус". "Движението тръгна от овластени жени с..

публикувано на 14.12.18 в 11:49