Актьорът Сава Пиперов: Минавал съм под дъгата, движил съм облаци и съм докосвал слънцето

Сава Пиперов
Снимка: Георги Бангиев

Театърът за мен не е съдба. Но на сцената усещам свещено горене, което ме кара да се раздавам до край. Играта в театъра за мен е преди всичко огромно удоволствие. На сцената не усещам никаква умора, въпреки 10-те потни ризи. След представлението – да. Но по време на спектакъла - никога. Това сподели актьорът от Театър „София” Сава Пиперов, който вече 36 години е на сцената на българския театър.

Приятели и колеги за Сава Пиперов:

Той е прекрасен актьор. Може да играе и комедийни, и трагични роли. Ако се сближи с някого, той е готов на всичко за него. Критичен е към себе си. Много е странен и е многостранен - това каза за Пиперов театралът, драматург, режисьор и поет Недялко Йорданов, с когото Савата е работил в Бургаския театър. Актьорът Калин Врачански, който е в една гримьорна със Сава Пиперов в Театър „София”, сподели, че Савата борави с ролята като жонгльор и има безумно чувство за хумор. Професията добре го е избрала - допълни актьорът и завърши: Той е прекрасен човек! В нашия разговор не пропуснахме да включим и другия млад актьор, Николай Върбанов, който също е в гримьорната на Сава Пиперов. За него Савата е изключителна личност, респектираща със своята интелигентност. Истински във всичко. И е от „хвърчащите хора” от стихотворението на Валери Петров. И като поклон пред Сава Пиперов, за това, което е като човек и актьор, Николай Върбанов каза накрая: Сава, безкрайно те обичам! А приятелят на Пиперов от Бургас д-р Лорис Мануелян, който, както вметна Савата, е неговото второ аз, допълни образа на нашия гост, като сподели, че Савата е чист човек и в него може да се огледаш! Всички, с които говорихме за Сава Пиперов, подчертаха, че той е безкрайно талантлив. Дори един от работниците в Театър „София” с прозвището Дивака преди време казал на Савата: Какви са тия роли бе, Сава? Ти трябва да играеш Лир. Крал Лир! А Недялко Йорданов му пожела да попадне и да изиграе своята роля на живота.

В студиото на "Нощен Хоризонт" Сава Пиперов беше безкрайно откровен и честен. Той призна, че няколко пъти е гонил птичето, кацнало на неговото рамо, и не се гордее с това. Сподели, че не иска да е такъв „странен”, непредвидим в реакциите, недипломатичен... Това не го прави щастлив. Иначе е сантиментален човек, който лесно плаче, когато нещо особено много му хареса и когато чете стихове, в които открива нещо от себе си. Как пише музика? Първо избира стихотворението, а музиката сама идва при него.Семейството за него е над всичко. А това, което той е направил за най-близките до него, го разбрахме от специалните послания към Савата от съпругата и неговите три деца. Вградил е в младите своя неповторим „Пиперов ген” и те са се посветили на изкуството и са станали достойни личности.

Откровения, честност, музика, стихове - това е срещата със Сава Пиперов в „Нощен Хоризонт”. Един човек, когото си заслужава да познаваш!


               

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петко Бонев: Има доказани начини Камерна опера Благоевград да работи успешно

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да се..

обновено на 24.12.18 в 17:27
Мариус Донкин (л), Диана Янкулова и Явор Стаматов (д)

Мариус Донкин: За единението трябва да намерим себе си в общността

Народният театър навлиза в своя 130-и сезон с много амбициозна програма на всичките си сцени.  За предаването „Неделя 150“ по „ Хоризонт“ ръководителят на институцията Мариус Донкин каза: "Мисля си, че не само този сезон ще бъде български, но този наистина е такъв с „Опит за летене“ на Радичков, а и следващата седмица предстоят две премиери..

публикувано на 16.12.18 в 14:01

Предстои тайно поетическо четене в рамките на Литературния фестивал

Тайно поетическо четене ще се проведе в неделя в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Мястото и имената на поетите и музикантите, които ще се включат в четенето, са тайна. В предаването „Преди всички“ програмният директор на Фестивала Тодора Радева посочи, че който иска да се включи, трябва да се регистрира в страницата на..

публикувано на 14.12.18 в 10:14

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл. В интервю за предаването "Алегро виваче" по..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда разбира, че любовта й към Енцо Грималди не е споделена, защото той е влюбен в Лаура, тя взема съдбоносно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева: Впечатляващият интерес на малките читатели към книгите е търсенето на иновативни форми от страна на ръководството..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер . Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена,..

публикувано на 13.12.18 в 18:05