ЕК повиши прогнозите за икономическия растеж в ЕС и обрисува по-добра средносрочна икономическа картина за България

ЕК повиши прогнозите за икономическия растеж в ЕС и обрисува по-добра средносрочна икономическа картина за България

В оповестения днес т.нар. "пролетен" доклад Европейската комисия (ЕК) повиши своите прогнози за икономическия растеж в 28-те страни - членки на ЕС през тази година и подобри своите очаквания за представянето на икономиката на България както през 2015-а, така и през 2016 година.

Според новите прогнози на ЕК Брутният вътрешен продукт в Европейския съюз ще се повиши с 1,8% през 2015-а при предишна прогноза в "зимния" доклад на Комисията (от февруари 2014-а) за икономически растеж от 1,7%. В същото време ЕК запази без промяна прогнозата си за растежа на БВП на ЕС през 2016 година с 2,1 процентни пункта.

ЕК отбелязва, че по-евтиният петрол, по-слабото евро и серията стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ ще допринесат за подобрение на икономическата експанзия в еврозоната и в целия ЕС.

Европейската икономика се радва на най-светлата пролет от няколко години насам и на подем, подкрепен както от външни фактори, така и от предприетите политически мерки в региона, които започват да дават плодове, заяви Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митниците.

В същото време ЕК подобри и своите прогнози за икономическия растеж на България и вече очаква повишение на БВП на нашата страна с 1,0% през 2015 година (при прогноза през февруари за растеж с 0,8%) след растеж с 1,7% през 2014 година (възходяща ревизия от растеж с 1,4%). За 2016 година Комисията очаква ускоряване на икономическия растеж в нашата страна с 1,3% при предишна прогноза в т.нар. "зимен" доклад за растеж с 1,0 процентни пункта.

ЕК обаче отбеляза, че очакваното забавяне в публичните инвестиции и продължаващата слабост на инвестициите в частния сектор вероятно ще натежат върху перспективите за икономическия растеж на нашата страна.

Според "пролетния" доклад на ЕК България ще остане в дефлация за втора поредна година, като индексът на потребителските цени (CPI) ще се понижи с 0,5% през 2015 година след спад с 1,6% през 2014 година (най-дълбока дефлация в ЕС), преди да последва повишение на инфлацията с 1,0% през 2016 година. Тези инфлационни прогнози на Комисията не се различават от прогнозите в "зимния" доклад.

Комисията обаче прогнозира по-солидно намаляване на безработицата в нашата страна и вече очаква понижение на нивото на безработица през 2015 година до 10,4% (спрямо предишна прогноза през февруари от 10,9%) и до 9,8% през 2016 година (от 10,4% предишна прогноза), достигайки най-ниско ниво от 2010 година насам.

Общият държавен дефицит в България се очаква да се влоши от 0,9% от БВП през 2013 година до дефицит в размер на 2,8% от БВП през 2014 година с оглед на някои извънредни разходи и в резултат на по-слаби от очакваното приходи. Правителственият дефицит за 2015 година се очаква да достигне 2,9% от БВП главно поради по-слабите приходи от косвени данъци и да остане на ниво от 2,9% през 2016 година, посочва Комисията.

ЕК очаква рязко повишение на държавния дълг от 18,3% от БВП през 2013 година до около 27,6% от БВП в края на 2014 година с оглед на оказаната държавна подкрепа за финансовия сектор на нашата страна и поради нарастващия бюджетен дефицит. Според комисията държавният дълг на нашата страна ще нарасне до 29,8% от БВП през настоящата година и до 31,2% от БВП в края на 2016 година.

                                     Таблица с "пролетни" икономически прогнози на ЕК за България

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10

Доверието на британските потребители се възстанови през септември обратно към нивото от преди Brexit

През септември потребителското доверие във Великобритания продължава да се възстановява за втори пореден месец от дъното, достигнато през юли като първа реакция на Brexit и в началото на есента успя да се върне обратно към нивото от преди британския референдум, на който беше гласувано за напускане на ЕС, показва последно проучване на компанията..

публикувано на 30.09.16 в 10:40

Солидно повишение на икономическо доверие в ЕС и негов пострецесионен връх за България

Икономическото доверие в Европейския съюз отскочи през септември много рязко от неговото близо двугодишно дъно, регистрирано през август, като в същото време данните на ЕК за България отчитат повишение на икономическото доверие до най-високо ниво от октомври 2008 година, когато стартира световната финансова и икономическа криза. Индексът,..

публикувано на 29.09.16 в 13:55

НСИ отчита стабилизиране на стопанската конюнктура в България през септември

Общият показател на бизнес климата в България остава през септември на равнището си от август и недалеч от близо 8-годишния връх на показателя, достигнат през юни, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и в..

публикувано на 29.09.16 в 12:24

Матео Ренци: Brexit ще бъде много труден процес

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че изпитва респект към решението на британците да гласуват за напускане на ЕС и че Brexit ще бъде "много труден процес", но подчерта, че всяко едно споразумение не би трябвало да даде на Великобритания по-преференциален статут спрямо този на останалите държави, извън Съюза. Би било невъзможно да се..

публикувано на 29.09.16 в 11:30

Увеличение на брутния външен дълг на България през юли до близо 35 млрд. евро

В края на юли 2016 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,8915 млрд. евро (76,7% от прогнозния БВП), като се повиши с 803,1 млн. евро (с 2,4%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,0885 млрд. евро (77,2% от БВП) и нарасна спрямо година по-рано със 180,4 млн. евро (с 0,5% спрямо юли 2015-а година),..

публикувано на 28.09.16 в 13:00