Честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

| обновено на 02.06.15 в 13:18
Снимка: БГНЕС

Днес честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Точно в 12 часа сирените в цялата страна бяха включени за 2 минути в знак на почит към героите.

На историческия връх Околчица във Врачанския балкан се провежда традиционното всенародно поклонение в памет на Христо Ботев. То започна в 11 часа с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представен от Националното дружество "Традиция". Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Калиник. Както всяка година на 2-ри юни, и днес на историческия връх се събраха много хора от цялата страна.

Снимка: Община Враца2-ри юни е ден, в който, независимо от превратностите на времето, прекланяме глава пред подвига на Христо Ботев и неговата чета и пазим националната памет за онези герои на времето, заради които имаме всичко днес. Традиционно всяка година се провежда всенародното поклонение на връх Околчица. Там прозвуча химнът на България и се чу изпълнение на стихотворението на Христо Ботев – "Моята молитва" от актьора Янко Лозанов.

Захари Стоянов пише през 1888 година в книгата си "Христо Ботйов. Опит за биография": Ботев е човек роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подир себе си тълпите, да заповядва и да прави епохи. Христо Ботев е такъв и днес.

Националният музей "Христо Ботев" в Калофер се изпълни още сутринта с десетки посетители, сред които преобладаваха децата от различни училища от цялата страна, дошли да научат повече за родолюбивото дело на големия български герой. Тук се съхраняват и единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности, а директорът на музея Ася Николова разказа повече за изработеното с конкурс копие на знамето на Ботевата чета, което е част от експозицията, което и тази година беше изнесено с военни почести, за да стане част от церемонията на централния площад:

Оригиналът е изработен за червено-воденската чета, когато трябва да избухне Старозагорското въстание, затова на знамето е записана годината 1875-а, а не 1876-а. Знамето е дадено на Никола Обретенов от майка му, така че самият Ботев не е знаел за съществуването на това знаме. Той е бил поръчал едно, изработено от мушама, така нереченото Симидово рисувание, което за съжаление още в боевете при Милин камък се разтопява. Но това знаме е до края с четата, докогато нейн войвода е Христо Ботев, загубено е в боевете при Рашов дол. Много по-късно през 60-те години на миналия век се провежда конкурс за изработване на знаме на Ботевата чета. Това знаме, което се пази в нашия музей, получава втора награда и от 1998 година по инициатива на музея то е част от този митинг поклонение в памет на Ботев и загиналите за България.

Много жители и гости на Калофер изкачиха стълбите до памчетника на поета революционер и сведоха глави в знак на почит и признателност.

В София чествания имаше пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина. За четвърта година се проведе и инициативата "Ученици четат Ботев в метрото". Началото ѝ бе от 11 часа в метростанция "Свети Климент Охридски".

В Русе, където е било ушито знамето на Ботевата чета от Петрана Обретенова, слово за подвига на поета и революционер произнесе заместник областният управител Станимир Станчев, а свещеници от Русенска митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите в битките за освобождение. В церемонията участваха общинският духов оркестър с диригент Димчо Рупчев, почетната рота на русенския гарнизон и деца от вокална група "Слънце". В края на тържествената част бяха поднесени венци и цветя от обществени и политически организации, училища и граждани.

Разград почете паметта на Ботев и загиналите за свободата на България пред паметника на поета-революционер в Градския парк с минута мълчание. Организации, институции, политически партии, ученици от Природоматематическата гимназия и десетки граждани поднесоха венци и цветя. Слово произнесе заместник-кметът Ценка Таракчиева, а ученици от СОУ „Христо Ботев” и градският духов оркестър участваха в програмата на общоградската церемония на признателност:
С тържествен митинг-заря във Враца снощи беше отбелязана 139-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев. 

Не може да забравяме онези знайни и незнайни мъже и жени, които наредиха България сред свободните и прогресивни нации в Европа, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев. На 2-ри юни ние не просто почитаме великите предци на българския народ, ние отправяме поглед към нашето настояще и към идните дни на нацията. Днес даваме отговор пред себе си и пред дедите ни дали сме готови да поемем по Ботевия път, да дадем всичко от себе си, дори и живота си за род и родина. Нека Ботевият огън все така силно да разгаря сърцата ни. Вярвам, че ще съумеем да го съхраним и да го предадем на бъдещите поколения българи, за да бъдат те достойни и справедливи стопани на своята земя, каза още Плевнелиев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24