ЕК не очаква окончателно споразумение с Гърция на днешната среща в Брюксел

| обновено на 03.06.15 в 15:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разговорите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по-късно днес няма да завършат с окончателно споразумение по гръцкия дълг. Това заяви говорителят на ЕК Маргаритис Скинас:

Продължава интензивната работа на всички равнища за постигане на споразумение... Не очакваме окончателен резултат днес. Това са първоначални, не заключителни консултации.

Еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, която участва в прес-брифинга на ЕК, също коментира темата. На въпроса дали има съвпадение между паралелно подготвените предложения за споразумение от Гърция и от международните кредитори, тя отговори:

Бяха изготвени много документи и естествено можем да очакваме, че работата ще продължи до достигане на единогласие на 19-те страни от еврозоната и трите институции. Надявам се, че ще бъде постигнато след продължаващата интензивна работа.

Предложението на международните кредитори към Гърция не подлежи на преговори. Това заяви холандският премиер Марк Рюте по повод разговорите между гръцкия му колега Ципрас и Жан-Клод Юнкер по-късно тази вечер.

Очаква се Ципрас да представи изготвеното от Атина предложение от 46 страници за изход от гръцката дългова криза. От своя страна Юнкер ще представи обявеното вчера предложение на ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Рюте заяви, че очаква новото гръцко правителство да спази поетите договорености към Европа и допълни, че никой не иска излизането на Гърция от ЕС, като това не е целта на преговорите.

Междувременно германското външно министерство обяви, че днешните разговори ще се водят въз основа на предложението на кредиторите, а не на това на Атина. Говорителят на ведомството Мартин Йегер посочи, че списъкът от реформи, изготвен от Гърция, няма да бъде пълно решение на проблема с гръцката дългова криза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Продължават преговорите на Гърция с международните кредитори

Международните кредитори ще представят днес на гръцкия премиер Алексис Ципрас предложенията си за действията, които неговият кабинет ще трябва да приеме, за да получи нов заем. Представители на Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и..

обновено на 03.06.15 в 10:35

Гърция няма да плати на МВФ в петък без изгледи за скорошно споразумение с кредиторите

Гърция няма да осъществи предстоящото на 5-и юни плащане към МВФ, ако до тогава няма ясни изгледи за подписване на скорошно споразумение с международните кредитори, заяви днес говорителят на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис . Ако няма вероятност..

публикувано на 03.06.15 в 10:03
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24