Гърция няма да плати на МВФ в петък без изгледи за скорошно споразумение с кредиторите

Гърция няма да осъществи предстоящото на 5-и юни плащане към МВФ, ако до тогава няма ясни изгледи за подписване на скорошно споразумение с международните кредитори, заяви днес говорителят на управляващата партия СИРИЗА Никос Филис.

Ако няма вероятност за сделка в петък или в началото на следващата седмица, не знам с точност, кога няма да платим, посочи той пред гръцката телевизия Mega TV.

В петък (5-и юни) властите в Атина трябва да осъществят плащане към МВФ за около 300 млн. евро, като това е едно от четирите предстоящи през юни покривания на задължения към Фонда за общо 1,6 млрд. евро. Без постигане на скорошно споразумение с международните кредитори, което да доведе до разблокиране на 7,2 млрд. евро от настоящата спасителна програма за Гърция в размер на 240 млрд. евро, гръцките управляващи няма да успеят да покрият тези плащания и има риск Атина да се окаже в несъстоятелност, засилвайки опасността за излизане на страната от еврозоната.

Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас ще отпътува за Брюксел, където ще проведе среща с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с оглед продължаващите опити за скорошно постигане на споразумение с международните кредитори.

Вчера стана ясно, че кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ са постигнали договореност относно условията по сделката с Гърция и днес техният проект за споразумение ще бъде изпратен на властите в Атина. Гръцкият премиер Ципрас от своя страна обяви, че неговото правителство е изпратило на кредиторите свой вариант за предложения за реформи. На този етап обаче не е ясно какви са пресечните точки между тези две предложения за споразумение.

Депутатът на СИРИЗА в Европейския парламент Димитрис Пападимулис пък заяви пред телевизия Antenna TV, че правителството е изпратило в Брюксел 47 страници с предложения, които биха били добра основна за дискусии на предстоящата по-късно днес поредна среща на заместник-финансовите министри от еврозоната (т.нар. "работна Еврогрупа"). Ако кредиторите покажат същия реализъм, какъвто показват гръцкото правителство и премиера Ципрас, ние можем да постигнем споразумение по принцип до петък или още преди края на работната седмица, допълни Пападимулис.

В същото време обаче заместник-социалният министър Димитрис Статулис заяви пред същата телевизия, че сделката с кредиторите трябва да зачете правителствените отговорности. Споразумението или ще бъде съвместимо с обещаната от СИРИЗА политика, или няма да има сделка, подчерта Статулис.

Междувременно френският икономически министър Емануел Маркон изрази своята увереност, че в скоро време може да бъде постигнато споразумение между Гърция и нейните кредитори. Ние сме уверени в шансовете за споразумение, тъй като имаше изключително интензивна френско-германското работа по този важен въпрос, заяви Маркон пред репортери след негова среща с германския му колега Зигмар Габриел.

Европейският комисар Пиер Московиси също изрази надежда, че в следващите дни ще бъде постигано споразумение с Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10

Доверието на британските потребители се възстанови през септември обратно към нивото от преди Brexit

През септември потребителското доверие във Великобритания продължава да се възстановява за втори пореден месец от дъното, достигнато през юли като първа реакция на Brexit и в началото на есента успя да се върне обратно към нивото от преди британския референдум, на който беше гласувано за напускане на ЕС, показва последно проучване на компанията..

публикувано на 30.09.16 в 10:40

Солидно повишение на икономическо доверие в ЕС и негов пострецесионен връх за България

Икономическото доверие в Европейския съюз отскочи през септември много рязко от неговото близо двугодишно дъно, регистрирано през август, като в същото време данните на ЕК за България отчитат повишение на икономическото доверие до най-високо ниво от октомври 2008 година, когато стартира световната финансова и икономическа криза. Индексът,..

публикувано на 29.09.16 в 13:55

НСИ отчита стабилизиране на стопанската конюнктура в България през септември

Общият показател на бизнес климата в България остава през септември на равнището си от август и недалеч от близо 8-годишния връх на показателя, достигнат през юни, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността, строителството и в..

публикувано на 29.09.16 в 12:24

Матео Ренци: Brexit ще бъде много труден процес

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че изпитва респект към решението на британците да гласуват за напускане на ЕС и че Brexit ще бъде "много труден процес", но подчерта, че всяко едно споразумение не би трябвало да даде на Великобритания по-преференциален статут спрямо този на останалите държави, извън Съюза. Би било невъзможно да се..

публикувано на 29.09.16 в 11:30

Увеличение на брутния външен дълг на България през юли до близо 35 млрд. евро

В края на юли 2016 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,8915 млрд. евро (76,7% от прогнозния БВП), като се повиши с 803,1 млн. евро (с 2,4%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,0885 млрд. евро (77,2% от БВП) и нарасна спрямо година по-рано със 180,4 млн. евро (с 0,5% спрямо юли 2015-а година),..

публикувано на 28.09.16 в 13:00