М. Фербер: Гърция предлага трето "подстригване" на дълга без в замяна да провежда реформи

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Въпросът не е само да се дадат пари за бюджета на гръцката държава и да се мисли, че всичко ще се оправи. Всички предлагани мерки трябва да доведат до момент, в който Гърция ще може сама да се издържа. Докато пенсионната ѝ система не се реформира по подходящ начин, Гърция ще банкрутира отново и отново. Всички държави, получили помощ от еврозоната, преживяват такива реформи – като Ирландия, Испания, Кипър или Португалия. В предишни години подобни стъпки направиха също Латвия, Румъния и Унгария.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Маркус Фербер, от ЕНП и Християн-социалния съюз, Баварската партия коалиционен партньор на канцлера Меркел. Фербер е заместник-председател на Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент:

Държавната структура е такава, че не само пенсиите, а и други сектори създават проблеми за дефицита. Ако те не се решат адекватно Гърция още много дълго ще зависи от чужда финансова помощ. Вече 5 години, но данъчната и социалната система не се подобриха. Приходите не растат и докато това продължи Гърция ще бъде като бездънна яма, в която наливаме пари.

Реформата на ранното пенсиониране бе посрещната положително и трябваше да се направи отдавна в Гърция, а не през 2017-та или 2018г. Увеличаването на данъка върху печалбата на фирмите е отблъсне инвестициите от страната. Ако погледнете цифрите, само малък брой компании наистина си плащат данъците. Сега от тях се иска да дават още, докато самонаетите предприемачи, които са мнозинство в частния сектор в Гърция, са пощадени. Това не е добър баланс, който намалява шансовете за икономически растеж. Рецесията продължи 7 години и трябва да върнем Гърция към растеж. Опитът ни с ДДС показва, че на теория законите са добри, но на практика никой не плаща този налог.

За Германия е важно МВФ да участва в спасителния план, защото е институцията с най-богат опит в спасяването на фалирали държави, коментира политикът. Самата причина за създаването на фонда е била тази, уточни той

Много от страните в еврозоната трябва да получат одобрението на националните си парламенти. В много от тях дори БВП на глава от населението е по-нисък от този на гърците и въпреки това те трябва да плащат за гръцкия дълг. Фактически това което Гърция предлага е да има трето „подстригване“ или отписване на държавния дълг без в замяна да провежда реформи. По този начин тя ще продължи да харчи, повече отколкото събира като приходи, докато останалите ще плащат за това.  Това не е солидарността, която сме описали в европейските договори. Нашето разбиране за солидарност е – ние да оказваме помощ, но нейните получатели да си стъпят на краката вместо да лежат дълго време. Това е урокът, който сега Гърция трябва да научи.

Структурата на гръцкия дълг е по-добре организирана от германската. Гърция плаща по-ниски лихви от Германия! Не може да се твърди, че бремето на дълга убива гърците. Два пъти през 2010-та и 2012г. подстригвахме гръцкия дълг именно за да дадем шанс на страната. В замяна не получихме нищо. Затова на дневен ред сега са реформите. Но вместо да ги провежда в интерес на народа си, това правителство разиграва държавите, които му помагат. Наближаваме крайния срок и планът на г-н Ципрас, че накрая Еврогрупата де даде парите, няма да се сбъдне. Времето изтича не да донорите, а за Гърция. Мнозинството от гърците искат да останат в еврото и мисля, че са готови за реформите. Политиците обаче не са и това е основния проблем. Те си мислят, че народът е с тях. Но той няма да продължи да ги подкрепя, ако се провалят и страната изостави еврото.

Кредиторите не са длъжни да изпълняват чужди предизборни обещания, независимо кого са избрали гръцките граждани, категоричен е Маркус Фербер. Хората в Германия, Словакия и Испания не са гласували да се дават още пари на Атина.

Ако има споразумение за дълга, има начини да се избегне техническа грешка и помощта да не бъде одобрена навреме, коментира Фербер, според него обаче, страните все още са далеч от решението.

Финансовите министри са на ръба да кажат на Гърция , че е пред фалит и излизане от еврозоната. Всичко в този момент е в ръцете на гръцкото правителство и премиер. От тях зависи да изпълнят поетите ангажименти. Иначе няма да имаме случаен, а съвсем планиран банкрут на Гърция, за който отговорността ще носи Атина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24