На вниманието на МОН:

Без часове по философия, етика и логика, бъдещото общество ще е лишено от критично мислене и ще произведе управляеми граждани

С въвеждането на гражданското образование около 400 учители по философия ще останат без работа

Снимка: БГНЕС
Има опасност новият предмет Гражданско образование да "изяде" философията, предупреждават учители и университетски преподаватели.

С намаляването на часовете по философия, в това число и философските дисциплини логика и етика, новият предмет Гражданско образование ще създава хора без критично мислене, които не могат да са добри, а само управляеми граждани. Има опасност новият предмет да се изроди до "идеология", позната практика от най-мрачните времена за българското образование, което преди 1945 е имало доста по-добра традиция в преподаването на предметите от Artes Liberales - корпусът от познание и умения, които именно се смятат за ключови за свободния човек.

Преподаватели по философия са изпратили Отворено писмо до Министерството на образованието и науката заради опасенията си за намаляването на часовете по философия след въвеждането на дисциплината "Гражданско образование". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Атанас Стаматов, който е председател на УС на Института за българска философска култура и университетски преподавател и отговорен редактор на списание "Български философски преглед":

Положително настроени сме към въвеждането на дисциплината "Гражданско образование". Но искаме МОН да обърне внимание и на реакцията, каквато вече имаше от страна на синдикални организации, защото предвиденото намаление на часовете по философия, в полза на часовете по гражданско образование, би коствало около 400 щатни работни места на преподаватели по философия.

Той обясни, че като структура и функция българският опит в областта на гражданското образование трябва да се вземе предвид, и допълни:

Проектът по същество унищожава философското образование, свеждайки го до формално присъствие. За сметка на това въвежда гражданското образование. А добрата българската традиция показва, че гражданското образование трябва да се надстроява като социално-практическа проекция над онова, което в областта на философското образование е било давано на българските ученици, но не и да го замества.

Преподавателят по философия във 9-а ФЕГ Теодора Тодорова се съгласи с мнението на проф. Стаматов и обясни, че наредба №2 от 2000 година оказва, че водеща роля за осъществяване на гражданското образование в училище имат предмети като философия, история и география:

Проблемът е, че в новата програмна рамка, представена от МОН, часовете по гражданско образование са взети от именно от предметен цикъл "Философия". Бяха предвидени философия да се преподава за 144 часа, география – за 162, а история – за 270. Именно от най-малкия хорариум се вземат всички часове за новия предмет. Това е притеснително, защото ще се изгуби възможността да се преподава критично мислене, ценностна система, справяне в критични ситуации. Часовете по философия, най-вероятно, ще станат допълващи. За 1 час седмично не може да се преподава качествено.

Да преподаваш философия и етика в днешната ситуация е трудна работа, каза преподавателят Лилия Желязкова, която работи в Латвия:

В Латвия в по-ранна възраст – от начален курс и прогимназия започва изграждането на гражданската култура. Като това става именно през предмета "Светска етика", който е избираема дисциплина за учениците от 1-4 клас и предмета "Социални знания" за тези от 5-9 клас, където етиката и знанията за обществото взаимно се допълват.

Не водим битка за едни часове, които ни осигуряват хляба, а за смисъла на реформата, която ще се извърши, допълниха участниците в разговора.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24