Нед Прайс: Няма военно решение за сирийския конфликт

| обновено на 05.12.15 в 11:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Твърденията на руския президент Владимир Путин, че Русия участва в общата битка с ИДИЛ в Сирия, не се покриват с делата му. Това заяви говорителят на Съвета по национална сигурност в Белия дом Нед Прайс в интервю за програма "Хоризонт":

Ние винаги сме казвали, че няма военно решение за сирийския конфликт. Трябва да има политически преход и този преход да включва излизането на Башар Асад от властта. Той загуби легитимност - ние винаги сме държали на тази позиция, а и страни от целия свят я споделят. Разбира се, не всички, като например, Русия. Но ние отбелязваме прогрес.

На въпрос за наличието на окуражителни знаци като решението на Германия да се присъедини към коалицията срещу "Ислямска държава" и изялвението на френския президент Франсоа Оланд, че самолетоносачът "Шарл дьо Гол" ще навлезе в Персийския залив, Нед Прайс отговори:

Да, ние виждаме доста окуражителни знаци през последните дни. Нека прибавя и това, че британците също се присъединиха. Ние окуражавахме партньорите ни да осъществяват ангажиментите си и видяхме, че това се случи. Но всички трябва да направим повече. Това е колективно предизвикателство и ние трябва да отговорим обединени по начин, който предполага не само удар по военни цели, но и с принос под други форми. 

Действията на Русия за отслабване на коалицията със сигурност са контрапродуктивни по отношение на целта да се  отслаби именно "Ислямска държава", обясни той:

Президентът ясно заяви, че е отворен към всяка страна, която иска да е част от коалицията, ако нейните цели са съвместими с нашите и ги допълват.  Ние чухме изявлението на президента Путин, че Русия е в общата битка срещу ИД, но не сме видели думите да се покриват с делата. Русия наистина предприе някои действия срещу групировката, но продължава да се фокусира върху сирийската опозиция като цяло. И тук е проблемът - ние имаме нужда от тази опозиция, за да сме част от общата коалиция срещу ИД. И опозицията трябва да получи власт, за да е част от политическия преход.

Ние не сме видели никакви доказателства, че Турция търгува с ИД, заяви Прайс:

Тези обвинения дойдоха от Русия, която подкрепя режима на Башар Асад, който, от своя страна, доведе до този вакуум във властта. Той пък, от своя страна, помогна за възхода на "Ислямска държава". Така че ако руснаците наистина искат да са конструктивен партньор, би трябвало да започнат да се фокусират изключително върху "Ислямска държава".

Прайс допълни още, че САЩ насърчават и Русия, и Турция да намалят напрежението помежду им:

Ние имаме нужда от Турция, която е важна част от общото усилие, по отношение укрепването на границата със Сирия. Също така обаче се нуждаем от това Турция и Русия да решат различията си по дипломатически път.

Той беше категоричен, че, докато ИД не бъде окончателно победена, тя ще продължи да бъде заплаха за страни като България и останалата част от света:  През последните дни, след трагичните събития в Париж, Бейрут, видяхме, че тази групировка прехвърля силите си отвъд границите. Затова трябва да отговорим заедно на това предизвикателство, така че да я унищожим и да не заплашва никого. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24