Нона Мейер: Националният фронт все още не е спечелил регионалните избори във Франция

Нона Мейер
Снимка: www.remember24april1915.eu

Има безпрецедентен исторически успех на Националния фронт, защото той получи близо 28% от гласовете в 13-те региона. Този процес обаче започна още, откакто Марин льо Пен оглави Националния фронт през 2011 г. От тогава тя реализира много повече победи, отколкото баща й Жан-Мари льо Пен. На президентските избори през 2012 г. тя получи 18 на сто от вота, 25 на сто на изборите за Европейски парламент през 2014 г., а после и на изборите в департаментите през 2015 г. И така възходът продължава до днес. Това каза в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ социологът Нона Мейер - директор на Националния център за научни изследвания в Париж.

Един от елементите, които силно облагодетелстват Националния фронт е, че той никога не е бил на власт. И винаги от там казват: "Левите бяха на власт, десните бяха на власт. Управляваха заедно." И не решиха основния проблем за французите - безработицата, която остава основно безпокойство. Така че има едни популистки действия на партия, която досега не е била във властта. И тогава се критикува много по-лесно.

Според Нона Мейер Марин льо Пен все още не е спечелила изборите:

Остава въпросът дали ще спечели в 2,3 или 4 региона. И тук има два фактора, които остават неизвестни - първият е мобилизацията. На този тур половината от избирателите си останаха вкъщи, а това са 22 милиона души. От тяхното поведение зависи окончателният резултат. И дали Марин льо Пен ще мобилизира повече електората си, отколкото социалистите или републиканците. Вторият момент е как това ще се случи в различните региони? За Марин льо Пен би било добре да има триъгълници. По-лесно е да се спечели едно относително мнозинство, отколкото един дуел. Социалистите казаха достатъчно ясно, че ще оттеглят кандидатите си. Тяхната идея е, че основната беда идва от Националния фронт, който не е партия като всички други и че е по-добре да нямаш представители в такива региони, отколкото да загубиш душата си. Зависи и какво ще се случи в дясно - Саркози каза, че няма да има оттегляния или сливане на листи. Засега нито републиканците, нито социалистите са избрали най-добрата стратегия.

На въпрос възможно ли е да се случи това, което стана през 2002 г., когато бащата на Марин льо Пен остана срещу десния Ширак на първия тур на президентските избори, а после левицата подкрепи Ширак, Нона Мейер заяви:

Марин льо Пен изгради цялата си стратегия върху това, което нарече "дедиаболизация" - да покаже, че партията й не е нито расистка, нито антисемитска, нито ксенофобска, а е като другите. И някои й вярват и смятат, че тя не е като баща си. При всички положения не сме в ситуацията през 2002 г. Партията не е същата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24