Националният омбудсман ще огласи резултатите от проверка на домове за деца без родители

| обновено на 08.01.16 в 11:45
Снимка: БГНЕС

Националният омбудсман Мая Манолова представя днес доклад за извършените проверки и оценката на състоянието в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища. Данните разкриват при какви условия живеят и се обучават настанените със съдебно решение деца и дали и как се спазват техните права. Ще бъдат изнесени случаи, доказващи категорично, че тези домове трябва да бъдат закрити. 

Преди 15 години със създаването на системата за закрила на детето у нас започнаха системни усилия за закриване на институциите и предлагане на алтернативна грижа на малолетните, отглеждани в домове за деца без родители. През 2009 година започна процеса на деинституционализация, като до 2025 година се предвижда закриването на всички домове. По-качествен живот и грижи за децата според новите условия трябва да се полагат в Центровете за настаняване от семеен тип.

Тодор Стефанов

Това обаче реално не се случва според Тодор Стефанов, който има пряк поглед върху живота в социалните домове, към когото за подкрепа се обръщат деца, които са живели в институциите. Той посочи, че в София има 13 центъра от семеен тип и три преходни жилища, в които обаче децата не получават добра подготовка и адаптация за реалния живот. Много малко от тези деца се реализират успешно, най-често те се включват в просията тук или в чужбина, обясни Тодор Стефанов.

Според него в домовете за деца, лишени от родителска грижи, не се правят достатъчно проверки и насилието там се случва многократно. По думите му, случвалото се в тези домове сега се случва и в центровете от семеен тип. Тодор Стефанов разказа още:

Бил съм в приемно семейство. Много хора искаха да ме осиновяват. И до днес комуникирам с тези хора. Работя. Не чакам държавата да ми дава.

Снимка

Държавната агенция за закрила на детето извършва системни проверки, по план и по различни сигнали, например от неправителствения сектор или на Службите за социално подпомагане, заяви за "Хоризонт" председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева.

Сигналите, които получаваме, са почти от целия спектър на детските права.

Центровете за настаняване от семеен тип не са класически институции, а са основани на индивидуалния подход и грижа, отчитат се индивидуалните характеристики и промяната е качествена в сравнение с домовете за деца без родители. Децата в тези центрове са много по-устойчиви и сигурни в действията си, поясни Ева Жечева. По думите ѝ, процесът на деинституционализация има високо обществено доверие и най-важно е различните случаи на нарушения в различни центрове да не опорочат тази грижа.

Най-голямото предизвикателство според Ева Жечева е как тази социална система ще отговори на нуждите на децата с психични заболявания.

Интервютата с Тодор Стефанов и Ева Жечева и репортажа на Евелина Стоянова можете да чуете от звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24