Зимната обстановка постепенно се нормализира

| обновено на 19.01.16 в 12:19
Снимка: БГНЕС

До обед се очаква възстановяване на движението по цялата републиканска пътна мрежа, съобщи в предаването "Преди всички“ инж. Георги Златев, директор на "Поддържане на пътната инфраструктура“ в Агенция "Пътна инфраструктура".

Очакват се температури от -15 и -20 градуса, затова и третокласните пътища са обработени с пясък, а по-високия клас пътища - със сол и калциев хлорид – материал, който работи и при тези минусови температури.

Механизацията, разчетена по оперативните планове на поддържащите фирми, е достатъчна. Броят на машините е достатъчен, увери Златев. По думите му, все повече фирми закупуват нова специализирана техника в добро състояние и инвестират в по-ефективна техника както от гледна точка на разхода на гориво, така и от гледна точка на преминаването по пътното платно.

Усложнената зимна обстановка в страната постепенно се нормализира. В Смолянска област пътищата са проходими при зимни условия. Затворен за движение е пътят Арда - Горна Арда заради пропадане на две места. Въведено е ограничение за движение на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета през прохода Превала и по пътя Михалково - Девин, Батак - Доспат, Сърница - Доспат и Гоце Делчев - Доспат. През прохода Пампорово автомобилите трябва да бъдат до 3 тона и половина. Няма данни за закъсали и бедстващи хора, информираха от Областното пътно управление в Смолян. Остава частичното бедствено положение в Мугла, Киселчево, Горна Арда. Службата "Пожарна и аварийна безопасност" в Смолян публикува съвети за гражданите при поледица. Основната препоръка е да се информират за обстановката преди да излязат, както и  да избягват  райони с надвиснал сняг и ледени висулки. Аварийната служба препоръчва да се опесъчат тротоари и пътища, а при необходимост помощ да се търси на телефон 112.

Училищата в русенските общини Две могили, Бяла, Борово, Ветово и Иваново ще останат затворени днес. 300 камиона изчакват да преминат граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" при Русе, където движението беше освободено след два дни затруднения както на  българска, така и на румънска територия.

Самото мостово съоръжение и подходите към него са почистени, всички гишета на граничните, митническите и пътните служби работят с пълен капацитет, каза началникът на Гранична полиция в Русе комисар Димитър Чорбаджиев

Нямаме проблеми с техниката - нито ние, нито колегите от митницата, нито румънските колеги. Надявам се всичко да бъде изчистено до края на деня. 

В Русенска област всички пътища вече са проходими, но три села са без електричество вече трети ден.

Продължават проблемите с електрозахранването в област Враца.  От събота, когато заваля снегът, до днес в 12 планински села в общините Роман и Мездра няма ток. Без електрозахранване не работят и помпите, които осигуряват водоснабдяването.  В тежко положение са близо 2 000 души от тези общини. В цялата област продължават аварийните прекъсвания на електрозахранването. Без ток са населени места в Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Оряхово.Според съобщенията на телефона за сигнали на дружеството ЧЕЗ, електричеството ще бъде възстановено до полунощ.

Проблемите с електроснабдяването в Североизточна България ще бъдат отстранени до края на деня, ако времето е добро и достъпът - осигурен, увериха от дружеството "Енерго-Про". Снегонавяването затруднява силно пътуването в Североизточна България. Пътят Русе - Варна бе отворен за движение тази нощ, а по-рано и пътят Шумен - Силистра. Затворен обаче бе пътят Силистра - Добрич. 

Проблеми в електрозахранването заради обледяване все още има в  Гaбровскaтa общинa. Зaрaди aвaрия беше спряно парното и на мaлкa чaст от aбонaтите нa местната топлофикация.

Работи се и по разчистването на пътищата в страната. Продължава разчистването на снега в Силистренска област. Отменено е бедственото положение в община Дулово. Електрозахранването е възстановено. Пътят за Силистра - Добрич е затворен за движение поради големи навявания в близост до селата Богорово и Главан. В района има полицейски патрул, който връща колите. В проблемния участък още от вчера има затънали в снега автомобили, изоставени от собствениците, които пречат на почистването. За Добрич е въведен обходен маршрут, през Алфатар и село Войново, но се пропускат само леки автомобили и микробуси. При село Средище преминаването също е затруднено. Там навяванията достигат до почти 2 метра. Все още непочистени и трудно проходими са много пътища от третокласната и четвъртокласната мрежа в цялата област и пътуването не е препоръчително.

Кризисният щаб в община Дулово ще заседава. Там бедственото положение още е в сила. Училищата в цялата област са затворени до сряда включително.

Отменено е бедственото положение в община Самуил и в цялата Разградска област. Обстановката в района се нормализира след обилния снеговалеж. В областта вече няма откъснати от снега населени места и всички републикански и общински пътища са проходими, работи се по оширяването им, съобщи заместник областният управител Нурие Црънгалова. В региона няма населени места без ток. В цялата Разградска област днес е неучебен ден.

Бедствeното положение в община Върбица ще остане в сила до тази вечер, съобщи за Радио Шумен Мехмед Джемалов от общинската администрация. Трети ден без електрозахранване и без вода са селата Конево, Сушина, Менгишево, Методиево и Маломир. Без вода все още са жителите на 7 населени места. Затворени са третокласните пътища.

Железопътните линии в страната са проходими.

Граничният пункт "Капитан Андреево" е отворен за движение и в двете посоки, потвърдиха от МВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24