Международен ден на жената

| обновено на 08.03.16 в 15:08
Снимка: Цецо Папазов

Днес е Международният ден на жената. 8-и март е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Започнал като политическо събитие, празникът днес е повод мъжете да изразят своето внимание към жените около тях. На този ден по традиция се подаряват цветя.

Преди повече от сто години по време на Първата международна конференция на жените, организирана от Социалистическия интернационал, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин, се приема всяка година в началото на пролетта да се празнува Денят на работничките и международната им солидарност, с цел мобилизация на женските трудови маси в борбата за равноправие. Оттогава до днес, въпреки промените, Международният ден на жената все така е повод за искания и очаквания.

По повод Деня на жената днес от 12 до 16 часа в консултативните кабинети на Клиниката по кардиология в "Пирогов" водещи специалисти от болницата оценяват сърдечния риск при дамите. Инициативата е на работна група "Жени и сърдечно-съдов риск" и Дружество на кардиолозите в България. Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефон: 02/91 54 410. 

По традиция на този ден цветята са най-желаният знак на внимание.

Рози, хризантеми и лалета, Плевен днес прилича на цветна градина.

Купуват и мъже, и жени, предпочитат пролетните, по-нежни цветя. Има вече желаещи за по-скъпи букети от рози, лилиуми. Да има клиенти, хората да са весели, в настроение, да си подаряват цветя и да си изкарат хубав празник, това е най-важното – казват продавачите в цветарските магазини.

Цветята са за мама, за любимата жена, казват плевенчани. Осми март не е комунистически празник. Той произлиза от Съединените щати. Това е един израз на уважение към собствената жена и към всички други жени. Важното е да се празнува – допълват те.

За четвърти път в Смолян се провежда осмомартенски турнир за "Купата на Кмета". Състезанието започва в този час на новото минифутболно игрище на стадиона в областния град. Умения с топката ще демонстрират ученички от 4 до 8 клас. Отборът победител ще получи "Купата на Кмета". Предвидени са и индивидуални награди: за голмайсторка, най-добра вратарка, най-полезна и най-технична футболистка. За всички състезателки ще има цветя от кмета.

Мъжете от Ямбол споделиха, какво е отношението им към този празник:

Това е много хубав празник. Трябва да се уважават жените. Аз работя в куриерска фирма. Всеки ден има пратки, но днес е по-специален ден и има повече. Много цветя носим, общо взето рози, големи букети. Жените ги приемат с усмивка, с изненада. Някои изобщо не очакват и тогава е най-хубаво.

За мъжа е ден на признание, уважение и любов към жената. Мъжът не трябва да прави нещо особено на този ден. Той просто, ако има някакви чувства, би трябвало да ги изразява през цялата година - бяха част от мненията на мъжете.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Надежда Николова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24