Съдът остави в ареста стрелеца от Княжево, под стража остават и биячите от Околовръстното

| обновено на 08.03.16 в 13:48
Снимка: БГНЕС

16-годишният Ивайло Гаджов, който простреля с пистолета на чичо си свой връстник в училище в столичния квартал Княжево, остава за постоянно в ареста. Решението на Софийския апелативен съд (САС) е окончателно. Под стража остават и тримата мъже, които на 24-ти февруари пребиха бившия лекоатлет Васко Наумов и приятелката му Мария Димитрова.
 

Апелативните съдии мотивираха с изключителността на случая решението си да оставят в ареста непълнолетния Ивайло. Според тях тази изключителност се извежда от това, че престъплението е било предварително и много добре замислено.

Бащата на Ивайло показа разпечатка от разговор между сина му и Даниел в социалната мрежа "Фейсбук", от която става ясно, че между двамата е имало спор. Според разследващите той е бил заради момиче:

Това е чат от фейсбука на Ивайло, изваден, разпечатан. Ивайло му казва: "Няма нищо да взимам. Може да ти донеса един нож, да ти е по-лесно да ме убиеш". А Даниел му казва: "С ръце ще ми е по-интересно".

На въпрос дали осъзнават наистина Даниел и Ивайло какво се е случило, Александър Гаджов каза:

Не ги възприемат, защото това, което чух е, че Даниел е питал как е Ивайло и се интересува от него, а пък Ивайло иска да му се обади по телефона, явно за да му се извини или да си говорят.

Заради изключителната дързост и цинизъм под стража остават и Христо Христов, Георги Близнаков и Александър Гечев, заснети как бият семейство, позволило си да използва клаксона на автомобила си. Съдът взе решението си въпреки възраженията на адвоката на тримата – Марияна Тодорова, че не те са провокирали инцидента, завършил с юмруци и метална пръчка:

Моите клиенти твърдят, че не са предизвикали те инцидента. Отделно в показанията на свидетеля Наумов е посочено от самия него, че той е управлявал неговата кола с над 100 километра, че е преминавал той от лента в лента.

Марияна Тодорова отрече Близнаков да е издирван от Украйна за  участвие в проруски батальон, биещ се на страната на самопровъзгласилата се Донецка народна република:

Той не е бил в армията. Бил е, има и военна книжка, инструктур по ръчен бой за два месеца в Донецката република, за което имам и доказателство. В този период, в който той е бил там и е бил инструктор, е имало примирие и не са се водили военни действия.

Адвокат Тодорова се оплака, че общественият интерес по случая е толкова голям, че оказва натиск върху магистратите:

След този случай имаше много други такива случаи, които не се отразиха по същия начин, както се отразява този... Имаше във Варна, в Сандански имаше пострадал 60-годишен човек… Аз считам, че това е отклоняване вниманието на обществото от проблемите в съдебната система.

Подробности чуйте в коментара на Силвия Великова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24