Мария Спирова: Задължителното гласуване е лост за отнемането на правото на глас на колкото може повече българи

Снимка: sbj-bg.eu

България се превръща в псевдодържава, овладяна от надзаконови лобита. Този коментар направи в предаването "Хоризонт до обед" Мария Спирова, която живее и работи в Оксфорд. Тя определи лишаването на сънародниците ни в чужбина от самостоятелен избирателен район "Чужбина" като опит за разделяне на двете Българии:

Чувствам се непримирима и бясна. Не съм единствената, която остава с впечатлението, че целият Изборен кодекс е херкулесово усилие на окопалото се статукво да пререже достъпа на българите в чужбина до каквато и да е политическа волеизява... Това е опит за разделянето на двете Българии.

Демокрацията не може да бъде задължителна, тя е ценностен съюз между граждани, често хората не се възползват от изборното си право по причини, които никой няма право да нарича невалидни, обобщи Спирова, визирайки задължителното гласуване. По думите й то е лост за отнемането на правото на глас на колкото може повече българи, защото политическата класа се опитва да си осигури контролирани условия. Това е лост за премахването на колкото може повече хора от изборните списъци, което е особено валидно за българите в чужбина, чиито условия на гласуване не са толкова удобни, поясни Мария Спирова:

Живеем в една шизофрения - Конституцията казва едно, а законите са напълно разведени с духа и буквата на тази Конституция. Парламентът е ужасен от факта, че е избираем. Това е много по-сериозен проблем от това дали на мен държавата ще ми плати влак донякъде, за да гласувам.

Интервюто на Ирина Недева с Мария Спирова можете да чуете ат  звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Стефан Манов: Това, което се случва с район "Чужбина", достигна дъното на политическия морал

Българите зад граница ще призоват омбудсмана Мая Манолова да сезира Конституционния съд за ограничаване на правата на гражданите. Това съобщи в предаването "Преди всички" Стефан Манов от Обществения съвет на българите във Франция в коментар на..

обновено на 22.04.16 в 10:58
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24