Международният консорциум на разследващите журналисти дава достъп до Панамските документи

Алексения Димитрова
Снимка: Булфото


Панамските документи дават много малка част от информацията за офшорния свят. Това са само фирмите, които излизат и които са били регистрирани чрез така наречената кантора на Мосак Фонсека в Панама. Това не значи, че няма други такива подобни кантори, които са ползвани като посреднически кантори за регистриране на офшорни фирми и, ако някой се съмнява защо, видите ли, тук не излизат толкова много български имена, защо не излизат български политици, това е едно от възможните обяснения -: просто тези хора може да не са ползвали тази кантора посредническа.

Това подчерта в предаването „Неделя 150“ журналистът Алексения Димитрова - член на Международния консорциум на разследващите журналисти.   Това не означава, че няма да се появят данни от други кантори, допълни Димитрова сподели, че всеки ден чете документите по над 10 часа, за да намери повече данни за българско участие.

Има българи, както се оказа, ако сте следили поредицата в "24 часа", които не са регистрирали офшорните си фирми с български адреси, което също прави трудно намирането на определени хора.

В понеделник Международният консорциум ще оповести на сайта си цялата информация за повече от 200 хиляди офшорни дружества, които са част от разследването на досиетата от Панама. Тя коментира, че срещу разкритията в целия свят е имало огромни атаки, за да бъдат накарани журналистите да обясняват действията си, а не да се гледат новините, които разкритията им предизвикват:

Когато даваш тези данни, ти не можеш да прогнозираш какво ще изскочи от тях. Някои заподозряха, че това е организирана атака срещу Путин, но, както виждате, освен Путин излязоха и всъщност се видяха интересни данни за исландския премиер. Получиха се интересни информации и се намериха в тези документи и за Дейвид Камерън. Тоест никой не може да каже, че е целена определена личност или определена група от личности, защото, както се видя, когато журналистите добросъвестно си вършат работата, те изваждат на бял свят неща, които не са и подозирали, че има. Аз допускам, че и източникът не е подозирал какво може да се крие в този огромен масив от данни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24