„Народната музика не е за прости хора“ – спомен за Йовчо Караиванов

През 2016 г. отбелязваме 90-годишнината от рождението на Йовчо Караиванов. Именит  певец, признат за епоха във фолклорната ни култура, той съчетава природен талант, великолепен лиричен глас и вроден вкус и взискателност към чистия тракийски стил. Всяко свое изпълнение на сцена или пред микрофон той превръщаше  в свещенодействие пред олтара в безсмъртния храм на народната музика – според собствените му думи. Народната музика не е за прости хора. Не можеш да я разбереш, докато не я обикнеш – казваше още той.

По пътя на музиката прочутият певец върви още в ранните си години в родното село Селиминово, Сливенско. Роден е в семейство, където винаги се пеело и свирило. Никога не забравя думите на майка си: Каквито и кахъри да имате, още по-голяма китка си накичете, пейте и не се бойте от нищо. Тя, мъката, бяга от песента. По-късно, натрупал опит и познания, Йовчо споделя: Сам трябва да стигнеш до своя начин на поднасяне на песента. При мене не може да се отделят текст, мелодия и глас. Държа на оригиналния текст, но безусловно търся и хубавата мелодия. Два-три красиви тона може да ме впечатлят, но не се наемам с песен, ако текстът не е хубав. Не случайно слушателите му се обръщат към него с молба не да изпее, а да „каже песен”.

В известен период от време известният певец е и редактор в БНР, отговарящ за чистотата на музикалните диалекти при песните, които предстои да бъдат записани. В своите търсения той често се е допитвал до фолклористи от БАН, интересувал се е от историите около създаването на народните образци. Такива са и заветите, които остави на своите ученици в НУФИ „Филип Кутев“– гр. Котел, а и тракийските му последователи с успешна кариера – известните певци Красимир Станев, Данислав Кехайов, Бинка Добрева и други. Йовчо Караиванов бе издигнал в култ стиловата достоверност на тракийската песен. Повече от 250 са записите на тракийските му образци. И на селската сцена, и на концертния подиум у нас и по света, той бе еднакво блестящ солист.

Въпреки юридическото си образование, Йовчо Караиванов се посвещава изцяло на тракийската народна песен, превръщайки я в мисия на живота си. Виждайки в младежа един успешен бъдещ адвокат, професорите в университета го упрекват за музикалните му увлечения. У него обаче надделява любовта към родния фолклор и желанието да радва хората с изкуството си.

Йовчо Караиванов е от народните певци, отворени към различните музикални жанрове и изкуства. Известни са неговите пристрастия към операта, театъра, литературата. За изключителното му певческо майсторство акад. Николай Кауфман възкликва: Йовчо Караиванов е едно щастливо явление в нашия музикален живот! И едно от най–високите постижения на българската народна певческа школа. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Прочул се Найден граматик” – народни песни, посветени на книгите и учителите

В навечерието на 24 май, наричан най-българския празник, обръщаме поглед към традиционните ни песни, посветени на книгите и учителите. Те са съхранили доказателства за пословичната любов на българина към знанието и духовността, за уважението към образованите хора. Денят на Св.св. Кирил и Методий се отбелязва като църковен празник още през..

обновено на 23.05.20 в 19:12

Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес

Символиката на яйцето се е променяла през вековете. Най-старите щраусови яйца, украсени с резба, открити в Африка, са на възраст около 60 хиляди години и са служили за подарък. Златните и сребърните яйца присъстват в погребалните обичаи на шумери и египтяни. Езическите вярвания на различните народи гласят, че яйцето е символ на Вселената,..

обновено на 16.04.20 в 18:46

Мирослава Таскова: „Децата с интерес усвояват различни умения, свързани с българската история“

Един от най-великите светители и чудотворци на IV век, Свети Спиридон, бил прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот , както е записано в житието му. Днес православната църква почита неговата памет. В българските традиционни вярвания Св. Спиридон се приема за покровител на конете и едрия домашен добитък, но преди всичко той е патрон на..

публикувано на 12.12.18 в 12:23

Драгиновци обичат, пазят и славят старите местни традиции

Според броя на своите жители Драгиново се нарежда на четвърто място сред селата в България. Разположено е в Западните Родопи, в близост до Велинград. В миналото е известно под името Корова (от тур.Kuru – ova – Сухо поле), а от 1971 г. е преименувано на Драгиново, в чест на поп Методий Драгинов – православен духовник, автор на летописи за..

публикувано на 12.10.18 в 11:18

Янка Рупкина: „Щастлива съм, че с гласа си спечелих обичта на хората у нас и по света“

Янка Рупкина, една от емблемите на българската народна музика, тази година отбелязва две сериозни годишнини – шест десетилетия на сцената и осем от рождението си. Легендарната ни певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с. Богданово, Бургаско, се гордеят с гласовитата Янка и дори са нарекли клуб на нейно име. По цял свят е..

публикувано на 24.09.18 в 08:35

Фестивалът на шевицата в Белослав възражда магията на българското везмо

От незапомнени времена шевиците, които украсявали българските носии имали своето специално предназначение. Освен красив орнамент, разкриващ информация за социален статус и принадлежност към даден регион, в шевиците са кодирани и скрити послания. Неслучайно те изпълнявали ролята на ограждащ елемент около откритите части на тялото. Важен елемент..

публикувано на 08.09.18 в 08:15

„Българщици“ – уникална среща с неизвестни старинни песни

Преди няколко месеца излезе от печат сборникът „Българщици“, събрал 672 непубликувани народни песни от архива на Коста Колев. Известният акордеонист, композитор и диригент напусна този свят през 2010-а на 89-годишна възраст. Остави хиляди обработки на фолклорни образци, авторски творби в народен стил, музика към танцови постановки… Десетилетия..

публикувано на 15.08.18 в 09:50