Обама започва едноседмична обиколка във Виетнам и Япония, в програмата е включено посещение в Хирошима

Снимка: БТА


Отношенията на Съединените Щати с Азия са един от основните приоритети на външната политика на администрацията на президента Барак Обама. Можем да кажем, че използвания от Белия Дом термин „ребалансиране в Азия“ описва външнополитическите и външноикономическите цели на Обама в региона.
Посещението във Виетнам, първото за сегашния държавен глава, отбелязва значителен напредък в двустранните връзки. То се случва на фона на териториални диспути в Китайско море и лобиране за вдигане на американското ембарго за продажба на оръжие на съседката на Китай.
Съветникът по сигурността Бен Роудс заяви, че преговорите в Капитолия за вдигане на ембаргото са налице. Роудс допълни, че по време на двустранните си срещи във Виетнам Обама ще начертае стъпките за прогрес в тази насока.
Ембаргото е една от последните бариери за по-близки отношения с Ханой и се приема като остатък от войната с Виетнам, когато двете страни бяха врагове. От Вашингтон коментират, че решението зависи от зачитането на гражданските права от местната власт.
В същото време обаче има и гласове като републиканецът Джон МаКейн, който е настоява за по-скорошно падане на военното ембарго. Самият той е ветеран от войната с Виетнам. В изявление МакКейн посочва:
На Виетнам трябва да се разреши да закупуват сухопътни и базирани във вода платформи, които да спомагат за възможностите  на виетнамските въоръжени сили за по-ефективна опериране около и в териториалните им води.
Такива изказвания могат да се възприемат като вземане на страна в комплицираните териториалните диспути в Китайско море, диспути с участие на Филипините, Китай, Виетнам, Малайзия, Бруней. Бен Роудс е категоричен, че Америка не взема страна, а цели подсилване международните норми и е на страната на мира и стабилността.
Освен възможност за сваляне на ембарго, необичайно дългата (тридневна) спирка във Виетнам се разглежда и като промоция на  Тихоокенаското търговско споразумение. Търговският представител на Съединените Щати Майкъл Фроман коментира в телеконференция, че бързият растеж на средна класа във Виетнам води до търсене на американски стоки, но високите мита са пречка при експорта. Той смята, че подписването на споразумението може да облекчи условията.

Промотирането на позитивите от Транстихоокеанското търговско споразумение ще има и на срещата на Г-7в Япония. Но исторически по-значимото събитие в Япония е свързано с посещението на Хирошима - единият от двата града ударени от атомни бомби по време на Втората световна война. Според историци, крайната мярка, предприета от Америка тогава, е била необходима за прекратяване войната. През 1984-та Хирошима бе посетена от Джими Картър след мандата му в Белия Дом, а сега Барак Обама ще бъде първият действащ държавен глава, който отива на емблематично място, свързано със смъртта на стотици хиляди.
Още с обявяването на азиатската визита официални лица дадоха да се разбере, че спирката в Хирошима не трябва да се разглежда като извинение на Америка. Готвената реч няма да е и политически адрес за план за ядрено разоръжаване. За Обама Хирошима е платформата, която той ще използва, за да подсили посланието си за човешката цена на войната и да наблегне над заплахата, която крият ядрените оръжия.
Миналия месец държавният секретар Джон Кери стана най-високопоставен щатски представител изправил се пред Мемориала за мир в града, който се намира в близост до единствената оцеляла сграда от бомбардировката от 6 август 1945. Кери описа усещането като „свиващо стомаха“:
То ни припомня на всеки за изключителната сложност на решенията, които се вземат по време на война и за това какво причинява войната на хората, общностите, държавите и света като цяло.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24