КЕВР обсъжда предложенията за цените на тока и топлоенергията

Замразяването на цените на тока и понижението на топлата вода възможни заради ниските цени на газа

| обновено на 02.06.16 в 09:32
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъжда предложението от юли цените на тока да останат непроменени, а топлоенергията да поевтинее с до 16 на сто.

Замразяването на цените на електроенергията и понижението на топлата вода стават възможни основно заради ниските цени на природния газ. Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни:

Ще бъдат отчетени влиянията на всички останали фактори – природният газ, намалението на цената, влияе в тази посока, има други фактори, които влияят в обратната посока.

Без никаква промяна остава цената, по която ЧЕЗ ще продава енергията си на битовите потребители. За клиентите на EVN е предвидено поскъпване от 0,6 на сто, поевтиняване на тока от 0,9 на сто се готви за абонатите на "Енерго-ПРО". Токът за малкия бизнес ще бъде намален от 5 до 15%.

При топлофикациите намалението на цените ще е от 4 до 16%. За София предложението е за намаление от 10 на сто.


Пламен Младеновски
, началник на отдел "Цени и лицензии" в КЕВР, заяви в "Преди всички", че на първо място законодателните промени от миналата година дават възможност цените на тока за бита да не се променят засега:

Първо, искам да подчертая, че решенията на Комисията и предложенията за изменение на цените в доклада са резултат от извършена на огромна по обем работа от експертите на комисията, като изготвените доклади са от десетки страници, задълбочени и изчерпателни. Хората, които са се запознали с тях, виждат, че те почиват на утвърдени методики и представят обективната картина на състоянието на дружествата в сектора. На първо място, законодателните промени от миналата година, както и подготвените такива от тази, дават възможност цените на тока за бита да не се променят сега. Съчетано с намаляването на цената на природния газ, те ни позволиха да намалим цената "Задължение към обществото", която естествено се отразява и върху цените на бита и по този начин да задържим цените. Това задържане е напълно обосновано и отразява тенденциите към либерализация на пазара и постепенно изравняване на цените на бита и на бизнеса. Ние тук прилагаме един консервативен подход, при който искаме да осигурим една стабилност и предвидимост в дългосрочен план и изцяло защита на дългосрочния интерес на всички потребители – както битови, така и стопански.

Това цели осигуряване на балансирано изменение, каза още Пламен Младеновски и поясни:

Цената за малките предприятия се намалява с около 10% процента. При големите предприятия таксата "Задължение към обществото" се намалява с едно левче, цените за мрежовите услуги за високо напрежение също намаляват. Предложените цени осигуряват позитивен ефект както върху малките, така и върху големите бизнес потребители.

Предстои обществено обсъждане на ценовите предложения, преди енергийният регулатор да излезе с окончателно решение.

Цялото интервю с Пламен Младеновски можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24