И. Алексиева: Има съществени разлики в изборната администрация на Великобритания и на България

Ивилина Алексиева – председател на ЦИК
Снимка: БГНЕС

Системата във Великобритания е доста различна от тази в България при провеждането на избори и референдуми, каза в "Преди всички" Ивилина Алексиева – председател на ЦИК, споделяйки опита си, който е получила при визитата си по време на референдума за членството на Великобритания в ЕС. Представители на ЦИК бяха наблюдатели по време на референдума. Алексиева посочи:

Ако в България резултатът се брои на ниво СИК, то в Англия преброяването се извършва в регионални преброителни офиси. Поради тази причина работата на СИК е облекчена. Основната тежест по преброяването се поема от тези регионални преброителни центрове. В Англия се водят регистри на базата на активно регистриране на населението за гласуване. До преди пет години тази активна регистрация е била по домакинства, а след това се прави реформа по линия на индивидуална регистрация.

Според Алексиева има съществени разлики и в изборната администрация между тази във Великобритания и България:

Изборната администрация, в частта си Избирателна комисия, има доста по-малко ангажименти, отколкото ЦИК на република България. Ако за референдум те бяха повече, то по отношение на изборите тази Централна избирателна комисия не управлява процеса. Тя единствено издава методически указания, обучителни материали, извършва анализи и чертае перспективи и стратегии за развитие, които включват и предложения до парламента за това как да бъде подобрено изборното законодателство. Практическата част се извършва от техните регионални преброители. С оглед мажоритарната система страната е разделена на отделни области, при които се избира един народен представител. Същото разделение на страната се използва и при организирането и възпроизвеждането на референдума, а именно 382 района, които се включват в 11 региона, в които се обобщават резултатите.

Алексиева коментира още въпроса с промените в Изборния кодекс у нас:

Голяма част от промените в Изборния кодекс отразяват препоръки, които ЦИК е отправила към НС, с цел улеснение и облекчение на изборния процес. Другата част от промените са свързани с възлагане на нови функции на ЦИК, което е предизвикателство и ЦИК вече предприема необходимите мерки.

Още по темата – в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24