ЕИБ отпуска 15 млн. евро за малки земеделски проекти в Румъния

Европейската инвестиционна банка предостави 15 милиона евро на румънската финансова институция "Агрикавър Кредит", за да бъде отпуснато финансиране на малки проекти в земеделския сектор. Кредитите ще бъдат давани на предприятия от малкия и средния бизнес. Това е първата трансакция на Европейската инвестиционна банка в Румъния по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е основна част от Инвестиционния план за Европа.

Това е още една добре дошла подкрепа за инвестициите, работните места и растежа в земеделските райони. Тя би трябвало да послужи като пример за подобни проекти
, посочи еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хогън.

"Агрикавър Кредит" към момента е единствената финансова институция в Румъния, която се занимава само с финансиране на фермери и техните проекти. Кредитът от Европейската инвестиционна банка ще облекчи липсата на финансиране за малкия и среден бизнес в селскостопанския сектор в Румъния. Целта на финансирането е и да допринесе са по-добра реализация на румънския земеделски потенциал, уточнява Европейската комисия.

---

Европейската комисия обяви днес старта на Платформата на Европейския съюз, посветена на предовратяване на загубите на храна. Платформата включва 70 организации както от държавния, така и от частния сектор. Целта е де бъде увеличен приносът на всички заинтересовани лица по хранителната верига, за да бъде намалено наполовина прахосването на храна както при производството, така и по време на доставките.

Брюксел посочва, че излисления сочат, че всяка година около 88 милиона тона храна биват похабени в Европейския съюз. Инициативата на Европейската комисия ще подкрепя всички действащи лица, ще определя дейности, които са необходими по хранителната верига, ще бъдат споделяни най-добри практики и ще се стимулира сътрудничеството между отделните сектори. Първата среща на участниците в платформата ще бъде на 29-и ноември в Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов регламент за политическата реклама защитава от външна намеса изборите в ЕС

На изборите за Европейски парламент (ЕП) от 6 до 9 юни 2024 г. милиони европейци ще вземат участие в определянето на бъдещето на Европейския съюз и европейската демокрация.  Винаги е важно да се гласува - на местно, национално или европейско равнище. Това е възможност за всеки, имащ право да участва във вота, да изрази мнението си по въпроси,..

публикувано на 11.04.24 в 09:05

Българският е един от езиците, на които говори ЕС

Европейският съюз е впечатляващ със своето културно и езиково многообразие, а езиците, които се говорят в страните от Съюза, са важна част от неговото културно наследство . Затова ЕС подкрепя многоезичието в своите програми и в работата на своите институции. В ЕС има 24 официални езика : английски, български, гръцки, датски,..

публикувано на 08.04.24 в 09:15

Депозитна система - инвестиция в природата

Пластмасови бутилки, кенчета, кутии...  Сигурно не бихме могли да изпием един фреш, бързайки за работа, или да хапнем парче печена ябълка, без да използваме някои от тях.  Колкото и здравословни храни и напитки да съхраняват те, безспорна е вредата, която нанасят, когато попаднат в околната среда. Има ли спасение за природата? На територията на..

публикувано на 22.02.24 в 09:05

Участва ли България в процеса на вземане на решения в ЕС?

Колко европейски регламента и директиви са приети без участието на България от 2007 г. насам? Има ли такива? Сигурно сте попадали на твърдения за "брюкселския диктат" от типа на "България е безгласна буква в процеса на вземане на решения" или "Брюксел ни налага…". Как всъщност стоят нещата и участва ли България в процеса на вземане на решения..

публикувано на 08.02.24 в 09:05

Дезинформацията е основен глобален риск, алармираха в Давос. Как ЕС се бори с нея?

Една от най-големите глобални заплахи през изборната за половината население на света 2024 година.  Така  е представена дезинформацията  в   Доклада за глобалните рискове за 2024  на Световния икономически форум в Давос, провел се от 15-и до 19-и януари.  Гражданското общество, академичната общност, правителствата и бизнесът  виждат именно в..

публикувано на 25.01.24 в 09:05

Зелено, по-зелено, ВЕИ

Зелена енергия, зелена сделка, зелен преход, възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ . Словосъчетания, които сме свикали да звучат по медиите, най-вече в информации от европейските институции, но какво чуваме? Четем ли с разбиране тези комбинации от думи  в публикациите на новинарските сайтове?  А какво означава Европа да се превърне в първия климатично..

публикувано на 12.01.24 в 07:20

Те са млади, оптимисти за ЕС и искат да гласуват

Те са от поколението Z  - ученици в Софийската гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Христо Ботев". Оптимисти са за ЕС  - вярват, че европейската интеграция и единство са формула без алтернатива, а изборите за Европарламент през 2024 г. ще потвърдят това. И искат да гласуват  -  обратно на изводите от всички проучвания за..

публикувано на 28.12.23 в 09:45