Божията майка в народните вярвания и традиционни представи

БНР Новини

В традиционните представи на българина Божията майка е любяща, безгрешна, милосърдна. Понякога наказва сурово и дори отмъщава – за разлика от образа ѝ в евангелските текстове, където е описвана като смирена, благодушна, приемаща еднакво лишения и блага. Святата Дева не се гневи на тези, които я оскърбяват, наставница е на вярващите във всяко добро дело.



Най-големият църковен празник, посветен на Богородица, е на 15 август – денят на нейното успение (заспиване), на напускането на земния свят. Три дни преди това, по време на молитвата ѝ, пред нея се явил Архангел Гавраил. Възвестил, че предстои духът ѝ да се пресели в небесното царство. Преди да умре тя пожелала да види още веднъж всички апостоли. По чуден начин всички те се пренесли пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Погребали я в пещера до Гетсиманската градина. Подобно на божествения си син възкръснала на третия ден.

Преклонението пред Богородица във фолклора ни е свързано с вярата, че тя има силата да предпазва от зли сили, да излекува най-тежките болести, да вдигне на крака безнадеждно болните. Особено дълбока е връзката ѝ със семейното огнище и раждането – тя закриля майката и детето, дарява бездетните жени с рожба. И до днес много хора нощуват в църкви и манастири в навечерието на Успение Богородично, за да получат чудотворно изцеление или да измолят дългоочакваното си дете. Счита се, че това е празник преди всичко на жените, които все още не са се „отродили“ – т.е. все още им предстои да раждат деца. На този ден те не работят, но непременно отиват на църква. Носят различни дарове и ги  поставят пред иконата на Дева Мария – домашно тъкани кърпи, бродирани покривки, престилки, чорапи, цветя. На сутрешната служба се освещават първите плодове, прибрани от двора и полето. Както и хляб, приготвен от новото брашно, а на някои места – и сирене. След това жените раздават от храните – за здраве на живите и за помен на мъртвите. Успение Богородично се предшества от петнайсетдневен пост, затова на 15 август се отговява с празнична трапеза.




Богородиче (Calamintha acinos )Църквите, които носят името на Богородица и иконите, които изобразяват Божията майка, съвсем естествено са обект на дълбоко почитание у вярващите. Но у нас има и немалко местности и дори пътища, свързани с легенди за нейната закрила, напътствия и изцеления. Вярата в способността ѝ да лекува е отразена в имената на някои билки. Например т.нар. богородиче (наричано още миризливче). Тази билка има седем разновидности, прилагани при различни заболявания в народната медицина. Бере се във времето между Голяма и Малка Богородица (8 септември). Според обичая, жените я откъсвали на отиване на полето или друга работа и я оставяли до корените на растението. На връщане я събирали, а у дома я правели на китки, които изсушавали. Първата китка оставяли, за да я занесат в църквата три седмици след Голяма Богородица. Вярвали, че след като е „очетена“ от свещеника, силата ѝ се увеличава многократно.  Според народните лечители, баните с богородиче помагат при „женски болести“. Една от разновидностите (стресниче) се дава на децата при уплах, други помагат при сърдечно-съдови заболявания и т. н. Богородична лъжичка (Menyanthes trifoliata L.) е другото име на водната детелина (или още блатен трилистник, воден трилистник и др.). И до днес се използва не само за лечение на хора, но и на животни. В някои райони на страната наричат еньовчето (galium verum) богородична слама. От жълтите му цветове и част от стеблото се приготвя прекрасен чай, който има аромат на мед. А лечебното му приложение е изключително широко. В народната фармакопея се срещат рецепти с още много растения, чиито имена напомнят за култа към Богородица – богородична ръчица, богородични свещи, богородичен косъм…Повечето от тях имат и други наименования. Например мащерката, жълтия кантарион, змийското мляко, признати за лечебни и от официалната медицина,народът ни нарича еднакво – богородична трева.




Във фолклорните представи, милостта на Дева Мария достига до хората и чрез извори и чешми. Осветени от докосването ѝ, те са престанали да бъдат обикновени източници на вода, превърнали са се в чудодейни. Според преданията, някъде Богородица е пила вода, другаде е изкъпала бебето Исус и т.н., оставяйки по този начин своята благословия. И като истинска майка – любяща и всепрощаваща, дарява своята подкрепа на всички – и  на праведни, и на грешни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Прочул се Найден граматик” – народни песни, посветени на книгите и учителите

В навечерието на 24 май, наричан най-българския празник, обръщаме поглед към традиционните ни песни, посветени на книгите и учителите. Те са съхранили доказателства за пословичната любов на българина към знанието и духовността, за уважението към образованите хора. Денят на Св.св. Кирил и Методий се отбелязва като църковен празник още през..

обновено на 23.05.20 в 19:12

Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес

Символиката на яйцето се е променяла през вековете. Най-старите щраусови яйца, украсени с резба, открити в Африка, са на възраст около 60 хиляди години и са служили за подарък. Златните и сребърните яйца присъстват в погребалните обичаи на шумери и египтяни. Езическите вярвания на различните народи гласят, че яйцето е символ на Вселената,..

обновено на 16.04.20 в 18:46

Мирослава Таскова: „Децата с интерес усвояват различни умения, свързани с българската история“

Един от най-великите светители и чудотворци на IV век, Свети Спиридон, бил прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот , както е записано в житието му. Днес православната църква почита неговата памет. В българските традиционни вярвания Св. Спиридон се приема за покровител на конете и едрия домашен добитък, но преди всичко той е патрон на..

публикувано на 12.12.18 в 12:23

Драгиновци обичат, пазят и славят старите местни традиции

Според броя на своите жители Драгиново се нарежда на четвърто място сред селата в България. Разположено е в Западните Родопи, в близост до Велинград. В миналото е известно под името Корова (от тур.Kuru – ova – Сухо поле), а от 1971 г. е преименувано на Драгиново, в чест на поп Методий Драгинов – православен духовник, автор на летописи за..

публикувано на 12.10.18 в 11:18

Янка Рупкина: „Щастлива съм, че с гласа си спечелих обичта на хората у нас и по света“

Янка Рупкина, една от емблемите на българската народна музика, тази година отбелязва две сериозни годишнини – шест десетилетия на сцената и осем от рождението си. Легендарната ни певица е родена в Странджанския край. Нейните земляци от с. Богданово, Бургаско, се гордеят с гласовитата Янка и дори са нарекли клуб на нейно име. По цял свят е..

публикувано на 24.09.18 в 08:35

Фестивалът на шевицата в Белослав възражда магията на българското везмо

От незапомнени времена шевиците, които украсявали българските носии имали своето специално предназначение. Освен красив орнамент, разкриващ информация за социален статус и принадлежност към даден регион, в шевиците са кодирани и скрити послания. Неслучайно те изпълнявали ролята на ограждащ елемент около откритите части на тялото. Важен елемент..

публикувано на 08.09.18 в 08:15

„Българщици“ – уникална среща с неизвестни старинни песни

Преди няколко месеца излезе от печат сборникът „Българщици“, събрал 672 непубликувани народни песни от архива на Коста Колев. Известният акордеонист, композитор и диригент напусна този свят през 2010-а на 89-годишна възраст. Остави хиляди обработки на фолклорни образци, авторски творби в народен стил, музика към танцови постановки… Десетилетия..

публикувано на 15.08.18 в 09:50