Спечелете билети за "Кармен" на фестивала "Сцена на вековете"

Продължава фестивалът "Сцена на вековете" на крепостта Царевец във Велико Търново. След много успешната премиера на операта "Набуко" от Верди, предстои на фестивала да бъде представена още една копродукция на Старозагорската опера и Бургаската опера. На 27-и август на Царевец ще се играе шедьовърът на Бизе "Кармен" с големия български мецосопран Даниела Дякова в главната роля и с участието на знаменития български тенор Калуди Калудов в ролята на Дон Хозе. Ако искате да бъдете сред публиката във Велико Търново с билети – подарък от "Каста дива", можете да опитате Вашия късмет като ни пишете на електронната поща castadiva@bnr.bg до 17-и август. Жребият ще изтеглим в изданието на "Каста дива" на 21-ви август от 20 до 22 ч. по програма "Хоризонт" на БНР. Пожелаваме ви късмет!

Г-жа Христина Борисова от Севлиево беше сред късметлиите в томболата на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива" и спечели билети за спектакъла на операта "Набуко" от Верди на Царевец – копродукция на Старозагорската опера и Бургаската опера, постановка на режисьора Огнян Драганов.

В топлата юлска вечер с нетърпение очаквах момента, когато ще премина през портата на крепостта "Царевец", за да потъна в обстановката не само на средновековния град, но и в света на оперната музика. Заедно с мнозинството почитатели на класическата музика заизкачвах стръмния каменен път, нагоре към Патриаршеската църква, където ни очакваше сцената на открито. Наоколо гледката беше впечатляваща с величествените хълмове и част от  Велико Търново.

Сцена "Царевец" е една наистина  нестандартна по своя замисъл сцена, високо над старопрестолния град, близо до звездите и внушаваше почти космическо единение с вечната музика на Верди. Бих казала, че постановката, осъществена от творческите състави на Бургаската и Старозагорската опери, беше внушителна не само заради впечатляващата със своята големина сцена, вписана естествено в каменните основи на средновековния град, но и заради броя на участващите  артисти. Беше удоволствие да слушам изпълненията на оркестъра и хора на двете държавни опери, както и на Марян Йованоски от Македония в ролята на Набуко, Ивайло Йовчев – в ролята на Измаел, Ивайло Джуров – в ролята на Захария, Йоана Железчева – като Абигайл и Офелия Христова – в ролята на Фенена. Техните изпълнения звучаха с невероятна професионална чистота, прецизност и мощ под купола на звездното небе и добиваха сила, която ги издигаше нагоре и надалеч над свечерените хълмове. Публиката аплодираше възторжено всяка ария и в края на всяко действие.

Впечатляващите сценични костюми, перфектно изпълнените партии и невероятното единство и синхрон между артистите от дватата оперни състава доставяха истинско удоволствие и задоволиха и най-изтънчените музикални вкусове. Всичко това можеше да се усети от бурните аплодисменти и възгласите "Браво" на публиката, която реагираше спонтанно и не пестеше емоциите си. Изборът на хълма Царевец за сцена на продукцията е повече от успешен и заради историческия сюжет, който се развива в Йерусалим през IV век пр.н.е. и
проследява военния поход на вавилонския цар Набуко срещу Йерусалим в исторически план, както и романтичната драма между Фенена, Абигайл и Измаел. С езика на музиката Верди майсторски успява да пресъздаде сложните взаимоотношения между героите, както и страданията на евреите, покорени от вавилонските нашественици.

Споделям не само моето, но надявам се и на цялата публика естетическо удовлетворение от възможността да присъстваме на един наистина впечатляващ оперен спектакъл, прекрасна сценична игра и завладяваща музика, с които суперпродукцията на Държавна опера Стара Загора и Държавна опера – Бургас бяха част от летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 Велико Търново.
 Благодаря на предаването "Каста Дива" за това, че ме направи съпричастна на това вълнуващо музикално събитие, сподели слушателката на Българското национално радио г-жа Христина Борисова от Севлиево.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петко Бонев: Има доказани начини Камерна опера Благоевград да работи успешно

Месец декември започна с „изтичане на информация“ в социалните медии за предстоящо закриване на Камерната опера в Благоевград. „Много моля хората, които непрекъснато пускат слухове и използват социалните мрежи като вид медия, да не създават изкуствено напрежение, където го няма. Няма да бъде закрита камерната опера, но трябва по някакъв начин да се..

обновено на 24.12.18 в 17:27
Мариус Донкин (л), Диана Янкулова и Явор Стаматов (д)

Мариус Донкин: За единението трябва да намерим себе си в общността

Народният театър навлиза в своя 130-и сезон с много амбициозна програма на всичките си сцени.  За предаването „Неделя 150“ по „ Хоризонт“ ръководителят на институцията Мариус Донкин каза: "Мисля си, че не само този сезон ще бъде български, но този наистина е такъв с „Опит за летене“ на Радичков, а и следващата седмица предстоят две премиери..

публикувано на 16.12.18 в 14:01

Предстои тайно поетическо четене в рамките на Литературния фестивал

Тайно поетическо четене ще се проведе в неделя в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Мястото и имената на поетите и музикантите, които ще се включат в четенето, са тайна. В предаването „Преди всички“ програмният директор на Фестивала Тодора Радева посочи, че който иска да се включи, трябва да се регистрира в страницата на..

публикувано на 14.12.18 в 10:14

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл. В интервю за предаването "Алегро виваче" по..

публикувано на 14.12.18 в 09:58
Сцена от операта „Джоконда“

Габриела Георгиева: винаги съм усещала Джоконда много близка до сърцето си

„Джоконда е интересен образ, едно прелестно създание, певица и танцьорка, улична артистка. Много чист, много истински човек. И тя остава такъв човек, въпреки всички препятствия и предизвикателства, които се изпречват пред нея. Когато Джоконда разбира, че любовта й към Енцо Грималди не е споделена, защото той е влюбен в Лаура, тя взема съдбоносно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели в регионалната библиотека „ Димитър Талев“ в Благоевград. Истински рекорд е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева: Впечатляващият интерес на малките читатели към книгите е търсенето на иновативни форми от страна на ръководството..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

Гастрол на Македонската опера на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Македонската опера и балет в Скопие гостува за първи път на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора със спектакъл на „Севилският бръснар“ . Оперният шедьовър на Джоакино Росини беше представен в нов прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер . Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена,..

публикувано на 13.12.18 в 18:05