Около 119 млн. души от ЕС са изложени на риск от бедност

Около 119 милиона души в Европейския съюз, или 23,7 на сто от населението, са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2015 г. Това обяви днес европейската статистическа служба Евростат по повод отбелязването на Международния ден за изкореняване на бедността.

Децата и младите хора са най-засегнати от бедността, заявиха заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен. Повече работни места и растеж са най-добрите начини за избягването на бедността и социалното изключване, подчертават те. По тази причина Европейската комисия стартира инвестиционния план за Европа и инициативата "Гаранция за младежта", която стимулира младежката заетост и образование. Съвместната мисия на Европейската комисия, държавите членки и неправителствените организации е да работят за Европа, в която никой не бива изоставен, посочват още Домбровскис и Тисен.

Европейската комисия представя днес обширен преглед на проектите за борба с трафика на хора, които са били финансирани с евросредства в периода от 2004 г. до 2015 г. Прегледът е по повод предстоящия на 18-и октомври Европейския ден за борба с трафика на хора, който тази година се отбелязва за десети път. Във връзка с него Брюксел призовава за подновяване на съвместните усилия на държавите членки за елиминиране на този вид организирана престъпност.

Еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос подчерта, че появата на нови тенденции изисква по-интензивни европейски усилия за борба с трафика на хора. По думите му, мигрантите и бежанците, особено уязвими групи като жените и непридружаваните деца, са подложени на ужасяващи преживявания в ръцете на трафикантите. Еврокомисар Аврамопулос допълни, че Брюксел ще продължи да подкрепя държавите членки в борбата с този вид организирана престъпност както със законодателни мерки, така и финансово. Дължим това на всяка жертва на трафика на хора, смята еврокомисарят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нов регламент за политическата реклама защитава от външна намеса изборите в ЕС

На изборите за Европейски парламент (ЕП) от 6 до 9 юни 2024 г. милиони европейци ще вземат участие в определянето на бъдещето на Европейския съюз и европейската демокрация.  Винаги е важно да се гласува - на местно, национално или европейско равнище. Това е възможност за всеки, имащ право да участва във вота, да изрази мнението си по въпроси,..

публикувано на 11.04.24 в 09:05

Българският е един от езиците, на които говори ЕС

Европейският съюз е впечатляващ със своето културно и езиково многообразие, а езиците, които се говорят в страните от Съюза, са важна част от неговото културно наследство . Затова ЕС подкрепя многоезичието в своите програми и в работата на своите институции. В ЕС има 24 официални езика : английски, български, гръцки, датски,..

публикувано на 08.04.24 в 09:15

Депозитна система - инвестиция в природата

Пластмасови бутилки, кенчета, кутии...  Сигурно не бихме могли да изпием един фреш, бързайки за работа, или да хапнем парче печена ябълка, без да използваме някои от тях.  Колкото и здравословни храни и напитки да съхраняват те, безспорна е вредата, която нанасят, когато попаднат в околната среда. Има ли спасение за природата? На територията на..

публикувано на 22.02.24 в 09:05

Участва ли България в процеса на вземане на решения в ЕС?

Колко европейски регламента и директиви са приети без участието на България от 2007 г. насам? Има ли такива? Сигурно сте попадали на твърдения за "брюкселския диктат" от типа на "България е безгласна буква в процеса на вземане на решения" или "Брюксел ни налага…". Как всъщност стоят нещата и участва ли България в процеса на вземане на решения..

публикувано на 08.02.24 в 09:05

Дезинформацията е основен глобален риск, алармираха в Давос. Как ЕС се бори с нея?

Една от най-големите глобални заплахи през изборната за половината население на света 2024 година.  Така  е представена дезинформацията  в   Доклада за глобалните рискове за 2024  на Световния икономически форум в Давос, провел се от 15-и до 19-и януари.  Гражданското общество, академичната общност, правителствата и бизнесът  виждат именно в..

публикувано на 25.01.24 в 09:05

Зелено, по-зелено, ВЕИ

Зелена енергия, зелена сделка, зелен преход, възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ . Словосъчетания, които сме свикали да звучат по медиите, най-вече в информации от европейските институции, но какво чуваме? Четем ли с разбиране тези комбинации от думи  в публикациите на новинарските сайтове?  А какво означава Европа да се превърне в първия климатично..

публикувано на 12.01.24 в 07:20

Те са млади, оптимисти за ЕС и искат да гласуват

Те са от поколението Z  - ученици в Софийската гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Христо Ботев". Оптимисти са за ЕС  - вярват, че европейската интеграция и единство са формула без алтернатива, а изборите за Европарламент през 2024 г. ще потвърдят това. И искат да гласуват  -  обратно на изводите от всички проучвания за..

публикувано на 28.12.23 в 09:45